BiH

U BiH između 3.000 i 5.000 potencijalnih terorista

U BiH između 3.000 i 5.000 potencijalnih terorista
U BiH između 3.000 i 5.000 potencijalnih terorista

SARAJEVO- U Bosni i Hercegovini nalazi se između 3.000 i 5.000 potencijalnih terorista, alarmantni su podaci kojima raspolažu obavještajne i sigurnosne agencije u BiH.

Ovakvo stanje, međutim, nije od juče.

Predrag Ćeranić, ekspert za bezbjednost, podsjetio je da je i prije nekoliko godina Almir Džuvo, direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, kazao da ih je tada bilo 3.000.

"Vjerovatno je taj broj sada znatno veći ako u obzir uzmemo one koji odlaze i vraćaju se sa sirijskog ratišta", kazao je Ćeranić, koji ocjenjuje da je suština u borbi protiv terorizma preventivni rad, što, kako je kazao, nije posao samo policije.

Da država ima ozbiljan problem sa terorizmom i da je potrebno što prije utvrditi strategiju na državnom nivou koja će omogućiti kvalitetnu borbu protiv ove pošasti, stav je i većine poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanici, međutim, ni nakon pet sati rasprave nisu uspjeli postići saglasnost i osuditi teroristički čin u Zvorniku, ali ni utvrditi strategiju koja će omogućiti kvalitetnu borbu protiv radikalizma, te bi o svemu na poslijetku, kako je predložio Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma, trebalo da se izjasni Komisija za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH. Stav poslanika iz RS, a dijelom i iz FBiH, je da se BiH još ozbiljnije nije pozabavila problemom terorizma nakon terorističkih akata u Bugojnu, Sarajevu i Zvorniku.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, kazao je da će sigurnosne agencije i Tužilaštvo BiH dati odgovor da li u BiH postoji organizacija koja finansira i podstrekava terorizam.

Mektić se založio za potpuno rasvjetljavanje ovog krivičnog djela, odnosno da se otkrije kako je pripremano, dogovarano, da li postoje organizatori, podstrekači, lica koja su vrbovala te da li postoji neko ko je to finansirao.

Precizirao je da je MUP RS u akciji "Ruben" postupao po naredbama tužilaštva i suda te iznio prijedlog da se o ovom slučaju izjasni Visoko sudsko i tužilačko vijeće da bi se otklonile sve dileme u zakonitost akcije i da se ovaj slučaj više ne bi politizovao. Takođe je predložio da Ministarstvo bezbjednosti BiH sačini informaciju o svim terorističkim aktima koji su do sada tako okarakterisani u BiH i da se u parlamentu BiH o tome najozbiljnije provede rasprava.

Aleksandra Pandurević, poslanik (SDS), kazala je da je diskusija o terorističkom napadu u Zvorniku pokazala da postoje pojedinci koji nisu spremni da prihvate da ova zemlja ima problem koji se zove terorizam.

"Nosioci borbe protiv terorizma u ovoj zemlji moraju, prije svega, biti Bošnjaci, odnosno bošnjački političari i niko to ne izjednačava ni sa Bošnjacima ni sa islamom, što se ovdje pokušalo podmetnuti", istakla je ona.

Nikola Špirić, poslanik (SNSD), smatra da postoji potpuna nespremnost ovog doma da razgovara o ozbiljnim pitanjima, što je pokazala i rasprava o terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku. Ponovio je da najviše institucije BiH postaju kolijevka za njegovanje terorizma.

Damir Bećirović, poslanik (DF), kazao je da nema nikakve dvojbe da se u Zvorniku dogodio teroristički čin koji je za svaku osudu, ali se i osvrnuo na akciju "Ruben" te konstatovao da je tu bilo hapšenja koja nisu u skladu sa zakonom i da bi trebalo ispitati je li bilo prekoračenja ovlasti.

Borislav Bojić, poslanik (SDS), ukazao je na veliki problem što je za terorizam osuđena samo jedna osoba.

Jasno šta se desilo

Stručnjak za bezbjednost Zoran Dragišić kaže da nema nikakve sumnje o tome šta se zapravo dogodilo u Zvorniku te podsjeća da je taj napad i Tužilaštvo BiH okarakterisalo kao terorizam.

"Polemika uvek može da se vodi. Mi sad možemo da vodimo polemiku da li je dan ili noć. Niko nam to ne brani. Međutim, apsolutno je svakome jasno o čemu se tu radi. Svaka dalja rasprava je češanje jezika", kazao je Dragišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije