BiH

U Čikagu obilježen Dan i slava RS

U Čikagu obilježen Dan i slava RS
Foto: N.N. | U Čikagu obilježen Dan i slava RS

ČIKAGO - Dan Republike Srpske i slava Sveti Arhiđakon Stefan obilježeni su u Čikagu u subotu u organizaciji Udruženja Srba RS.

Poslije bogosluženja u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Čikagu i pomena za sva poginule u ratu devedesetih godina prošlog vijeka u crkvenom domu održan je akademski program sa prigodnim besjedama.

"Sa ponosom danas (subota) slavimo Dan Republike  Srpske, a 26 godina njenog postojanja pokazauju da Srpska nije slučajan izbor naroda niti smo je dobili na sudu. Izborili smo je kao istinsku težnju srpskog naroda koji se vjekovima borio za slobodu, slobodu koju smo bezgranično dijelili sa drugima i za koju je prolivana krv naših predaka. Republika Srpska je sagrađena na čvstim temeljima, zacemetnirana krvlju najboljih sinova našeg naroda. Ti temelji ponekad bivaju napadani, ali krv onih pravednika i ljudi koji je vode čine ju postojanijom i stabilnijom. I ostaće takva za sva vremena", rekao je predsednik Udruženja Srba Republike Srpske u Čikagu Mirko Simić.

On se potom osvrnuo na pritiske na RS.

"Mnoge prijetnje iz Sarajeva od muslimanskih zvaničnika, OHR-a, pojedinih zapadnih ambasadora stizale su na adresu zvaničnika Republike Srpske, ali one u izmijenjenim međunarodnim okolostima sada dolaze iz usta sa napola pololjenim zubima", rekao je on.

Konzul žeran Republike Srbije u Čikagu Dejan Radulović čestitajući praznike istakao je da je Republika Srpska nastala kao izraz težnje opstanka srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

"Ona od svog nastanka napreduje i jača zahvaljujući podršci Republike Srbije, ali i Srba u rasejanju", rekao je Radulović.

On je poručio da je bitna  i podrška koju Srbi iz Amerike pružaju Republici Srpskoj, koji su u mislima sa svojim narodom pomažući na svaki mogući način jer to je "vaš zavičaj i vaša Republika Srpska".

Konzul Radulović  se zahvalio Udruženju Srba iz Republike Srpske što i u Čikagu obilježava ove značajne praznike.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić prenio je čestitke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Vlade Srpske Željke Cvijanović.

"Svjedoci smo da se stvara novi svjetski poredak, onaj prethodni srpskom narodu nije donio mnogo dobrog, ali jeste jednu lijepu stvar, to je Republika Srpska. Republika Srpska postoji zbog vas, onih koji su prolili krv, darovali svoje živote, onih koji su patili i stradali po logorima i izgubili sve materiajlno što su imali. Ona je tu zato što ste se za nju žrtvovali i postojaće dok god ste srpemi da je volite i da volite njen narod. A taj narod smo mi svi bez obzira gdje živimo u Banjaluci, Trebinju, Kanadi ili Americi. Republika Srpska je naša i biće tako dugo", istakao je Kesić.

Čestitku povodom Dana i Slave Republike Srpske uputilo je srpsko sveštenstvo i monaštvo iz Čikaga i okoline na čelu sa Episkopom novogračaničkim i srednjezapadnoameričkim Longinom. 

Praznik je čestitao i predsjednik Srpske narodne odbrane u Americi Nebojša Živković.

Među brojnim gostima i uzvanicama proslavi Dana Republike Srpske prisustvovali su senator Republike Srpske Branko Tupanjac,  izvršna dikrektorka Kancelarije Republike Srpske za saradnju, investicije i trgovinu u SAD Drina Rajić, kao i predstavnici brojnih srpskih udruženja u Čikagu i Americi.

Kumovi Slave bili su Helena i Jovan Govedarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije