BiH

U FBiH će se od sada oporezivati svi dobici u kladionicama

U FBiH će se od sada oporezivati svi dobici u kladionicama
U FBiH će se od sada oporezivati svi dobici u kladionicama

Vlada FBiH trebalo bi naredne sedmice da napravi ključni korak ka donošenju rješenja za pitanje oporezivanja kladionica i drugih priređivača igara na sreću.

Prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću i Zakona o porezu na dohodak su u završnoj fazi i uskoro bi trebalo da ih dobije predsjedavajući PD Parlamenta FBiH Edin Mušić.

Tu informaciju je za dnevne novine Faktor potvrdio delegat SDA Amir Zukić, koji je i jedan od inicijatora izmjena zakonskih rješenja kako bi se regulisalo pitanje oporezivanja kladionica u FBiH.

"Vlada FBiH je u pravom smjeru krenula s izmjenama Zakona o igrama na sreću. Ipak, Vlada FBiH ima najveći broj informacija i najbolji pregled obaveza koje predstoje. U onome što smo mi kao parlamentarci rješavali je bilo određenih nedorečenosti. Kada je to radilo Ministarstvo finansija se pokušavalo kroz neke kozmetičke izmjene zadovoljiti javnost. Ovaj put je to kvalitetno urađeno i kompletna Vlada je u tome učestvovala. Ono što smo mi željeli da bude obuhvaćeno je ispoštovano. Od svih prijedloga je uzeto ono najbolje, a još je Vlada FBiH sa dijelom svojih informacija sačinila novi tekst koji će tokom naredne sedmice doći do predsjedavajućeg Zastupničkog doma. Već u sedmici nakon te bi se mogao naći pred zastupnicima", izjavio je Zukić.

Kako su mediji ranije pisali, ove izmjene Zakona o igrama na sreću predviđaju da se oporezuju i dobici manji od 100 maraka, što do sada nije bio slučaj.

Navodno je budžet Federacije zbog toga samo u prvom kvartalu godine izgubio 35 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije