BiH

U FBiH svečano za 1. mart, u RS ogorčenje

U FBiH svečano za 1. mart, u RS ogorčenje
Foto: Nedžad Uglješa | U FBiH svečano za 1. mart, u RS ogorčenje

SARAJEVO, BANJALUKA - Svečanim prijemima, sjednicama i posjetama mjestima stradanja zvaničnici FBiH i pojedinci iz zajedničkih institucija BiH proslavili su 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, koji se u Republici Srpskoj ne doživljava i ne slavi.

U FBiH 1. mart je bio neradni, a u RS radni dan.

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, organizovao je svečani prijem povodom 1. marta. Na prijem su se odazvale mnoge ličnosti iz političkog, društvenog i kulturnog života u BiH, ali i diplomatskog kora. Ni ove godine prijemu nije prisustvovao nijedan zvaničnik iz Srpske.

"Neovisnost koju slavimo ne može biti svrha samoj sebi nego temelj koji štiti prava i slobodu svih naroda", kazao je Čović.

On je poručio da novi izborni zakon mora biti načelo demokracije i da je suvereno pravo svih  naroda da sami sebi biraju političke predstavnike.

Čović se osvrnuo i na jučerašnje uručivanje odgovora na Upitinik Evropske komisije

"Juče je bio veliki dan za našu domovinu, historijski dan kada je BiH uz puni konsenzus svih političkih aktera u BiH, usudim se odgovorno reći, uz puni konsenzus svih svojih naroda i građana, napravila značajan korak naprijed prema evropskoj porodici i evropskim vrijednostima, gdje, duboko sam uvjeren pripadama. Postoji realna šansa da još ove godine dobijemo status kandidata i da do 2025. budemo punopravna članica EU. Do nas je." - kazao je u svom obraćanju.

Izetbegović: Treba učiti mlade da vole BiH

Juče je na mezarju "Kovači" položeno cvijeće za poginule borce Armije RBiH te na mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića i tom prilikom član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poručio je kako treba učiti mlade da vole BiH, te je konstatirao da BiH ima dobre ljude, ali da joj trebaju "pametniji političari". Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da je ovo jedan od najznačajnijih datuma u istoriji BiH, kada su građani umjesto hegemonističkih ideja izabrali put nezavisnosti, suverenosti, cjelovitosti BiH kao države.

Federalni premijer Fadil Novalić poručio je da je ovo vrlo važan dan za BiH, te da se nezavisnost održava, a ne samo zarađuje.

S druge strane, zvaničnici RS su kategorični - 1. mart za RS je neprihvatljiv.

Dodik: Za Srpsku 1. mart nije, neće i ne može biti praznik

Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je da za Srpsku 1. mart nije, neće i ne može biti praznik.

"To je dan u kojem je cijeli jedan narod, srpski, preglasan, u kojem su napadnuti naši nacionalni simboli poput zastave i najtragičnije - dan kada je ubijen srpski svat i to samo zato što je Srbin", istakao je Dodik i dodao da insistiranje na ovom datumu kao danu nezavisnosti doživljava kao jednu u nizu provokacija, u prvom redu bošnjačke političke elite, koja ne pristaje na bilo kakav dogovor o datumima koji bi bili prihvatljivi za sve.

Čubrilović: 1. mart simbol podjela

"Srpska, njene institucije i srpski narod nikada neće prihvatiti proslavu 1. marta", rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, i poručio da je to datum koji je simbol podjela, preglasavanja, nametanja volje i tragičnog ubistva srpskog svata, a što je bio uvod u kasnije krvave sukobe.

Cvijanović: 1. mart bio okidač za rat i donio mnogo lošeg u BiH

Premijerka RS Željka Cvijanović istakla je da 1. mart, koji se u dijelu FBiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, bio okidač za rat i donio mnogo lošeg u BiH.

Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da je 1. mart lažni praznik koji RS ne priznaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije