BiH

U OHR-u nesuglasice zbog referenduma u Republici Srpskoj

U OHR-u nesuglasice zbog referenduma u Republici Srpskoj
U OHR-u nesuglasice zbog referenduma u Republici Srpskoj

BANJA LUKA - Zbog referenduma u Republici Srpskoj, u OHR-u nesuglasice. Da postoje različiti stavovi među 12 članica Savjeta za sprovođenje mira, za RTRS potvrdio je visoki predstavnik Valentin Incko. Izdvojeno mišljenje već je uzložila Rusija.

Kako RTRS nezvanično saznaje da su, osim Rusije, još najmanje dvije ambasade protiv rasprave o referendumu u Republici Srpskoj. Razlog za održavanje sjednice PIK-a ne vidi ni hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović.

Rođendan Republike podijelio je OHR. Visoki predstavnik Valentin Incko, zbog suprotstavljenih stavova ambasadora, već je jednom morao da odloži sastanak. Incko je potvrdio da ne ide lako, ali da je optimista da će se sjednica Savjeta za sprovođenje mira održati početkom naredne sedmice.

"Vjerovatno će se PIK na ambasadorskom  nivou sastati sljedeći utorak, prijepodne. Sada još radimo na zajedničkoj izjavi, koja zbog različitih stavova ne ide baš brzo", rekao je Incko.

Rusija je već izdvojila mišljenje, a ambasador Petar Ivancov ponovio stav zvanične Moskve, da Srpska ima pravo na referendum i da volji jednog naroda prepreka ne smije i ne treba da bude međunaroda zajednica.

"Mi ne smatramo da je želja jednog naroda da izrazi svoju volju, po pitanju koje on smatra od velikog značaja, van zakona. Smatram da treba smanjiti napetosti u vezi sa referendumom o Danu Republike i detaljnije ćemo o ovome nakon sjednice PIK-a", rekao je Ivancov.

Protiv bilo kakave rasprave o referendumu u Srpskoj, osim Rusije su, nezvanično saznaje RTRS i ambasadori Njemačke i Grčke. U Njemačkoj ambasadi ovu informaciju nisu potvrdili, ni demantovali. Samo su rekli da se o ovom pitanju ne žele izjašnjavati. Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da referenudm u Srpskoj neće biti zabranjen. Ne krije da je o referendumu razgovarao s više stranih diplomata.

"Čak vjerujem i da ga nema smisla zabranjivati, jer je referendum forma gdje se neko treba demokratski izjasniti o nekoj temi iz ustavne nadležnosti za područje za koje se on odnosi", kaže Čović.

Fahrudin Radončić, kao i Izetbegović, drži lekcije Srpskoj i podsjeća je da je referendum antidejtonska aktivnost i da u BiH svi moraju da poštuju odluke Ustavnog suda. Obojica zaboravljaju da je, upravo, Federacija rekorder po nesprovođenju odluka Ustavnog suda.

"Dodik nas je doveo u situaciju političke avanture, što znači da mi za njega vodimo besplatnu izbornu kampanju u Srpskoj. Legalnim sredstvima ćemo raspravljati o ovim stvarima i raspolagati samo političkim sredstvima te tako pokušati izaći iz krize", rekao je Radončić.

Avantura o kojoj govori Radončić, upravo je djelo čovjeka koji je svojom apelacijom i proizveo političku krizu. Sada „zvecka oružjem“ i priziva međunarodnu zajednicu. Za Dragana Čovića referendum u Srpskoj nije od tolike važnosti da bi neko govorio o ratu u BiH.

„Onaj ko priziva.... dabogda mu rat bio u kući“, kaže Čović.

Kako vrijeme odmiče, a Srpska se približava referendumu, promoteri bošnjačke politike, u liku i djelu evorpskog parlamentarca Kristijana Dan Preda, ponovo kliču da predsjednik Dodik poseže za antidejtonskim odlukama. Adresa za pomoć ponovo je srpski premijer Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije