BiH

U Strazburu oko 1.500 postupaka protiv BiH

U Strazburu oko 1.500 postupaka protiv BiH
U Strazburu oko 1.500 postupaka protiv BiH

BANjALUKA - Pred Sudom za ljudska prava u Strazburu trenutno se vodi oko 1.500 postupaka protiv BiH, a mnoge od tih tužbi biće odbačene iz formalnih razloga, izjavila je predstavnica Savjeta ministara BiH pred ovim sudom Monika Mijić.

Mijićeva je za "Ekstra magazin" rekla da je u posljednjih godinu dana Sud donio šest presuda protiv BiH, od kojih se dvije odnose na povredu prava nastalu u okviru nadležnosti Republike Srpske, dvije na Federaciju BiH, te dvije na povredu prava nastalu u okviru nadležnosti institucija BiH.

Ona je naglasila da je broj predmeta pred sudom u Strazburu znatno smanjen nakon donošenja presude u slučaju "Suljagić protiv BiH", koji se odnosio na staru deviznu štednju i da se u ovom predmetu odbranilo domaće zakonodavstvo koje reguliše povrat stare devizne štednje, odnosno da je dokazano da je ono u skladu sa Konvencijom o ljudskim pravima.

Prema riječima Mijićeve, na taj način riješeno je oko 1.300 tužbi po ovom osnovu.

Mijićeva kaže da se najveći broj tužbi protiv BiH pred sudom u Strazburu odnosi na problem neizvršavanja presuda domaćih sudova, povredu prava na imovinu, nezakonito lišavanje slobode. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije