BiH

U ćorsokaku zbog podjele pozicija

U ćorsokaku zbog podjele pozicija
U ćorsokaku zbog podjele pozicija

SARAJEVO - Svih pet hrvatskih i jedna srpska ministarska pozicija u Vladi Federacije BiH minimum je ispod kojeg HDZ BiH nema o čemu ni razgovarati, kazao je danas predsjednik ove stranke Dragan Čović.

Ovaj zahtjev kosi se sa željama druge dvije partnerske stranke u FBiH - SDA i Demokratske fronte Željka Komšića.

Od 16 ministarstava u Vladi FBiH, SDA želi svih osam bošnjačkih, sva tri srpska "prepustila" bi DF-u, a svih pet hrvatskih mjesta Čovićevoj stranci. Pozivajući se na svoj i rezultat osvojen na izborima u oktobru, iz DF-a su poručili da im pripadaju sve tri srpske pozicije, ali i jedna iz kvote najbrojnijeg, bošnjačkog naroda, na koju bi Komšićeva partija kandidovala svog čovjeka iz reda ostalih.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, kazao je da će se pregovorima morati izaći iz ovog ćorsokaka u vezi s imenovanjem novog sastava Vlade FBiH.

"Početne pregovaračke pozicije su takve da svi traže malo više. No, da bismo postigli kompromis, ne smije se tražiti previše. Tokom januara imaćemo solidan dogovor koji će zadovoljiti sve tri strane", najavio je Izetbegović.

Rješenje

I Čović smatra da razgovorima, koje je najavio za početak iduće sedmice moraju riješiti probleme u vezi sa raspodjelom resora u Vladi FBiH.

"HDZ i koalicija okupljena oko HNS-a apsolutni su pobjednici izbora i za nas je, posebno zato što nas četiri godine nije bilo u ovoj vladi, minimum šest od ukupno 17 pozicija, uključujući i premijersku. Bez najmanje pet hrvatskih i jedne srpske pozicije, nemamo o čemu pregovarati", ustvrdio je Čović te najavio da će sa ostalim strankama, SDS-om, PDP-om i NDP-om, uskoro razgovarati i o podjeli ministarstava u Vijeću ministara.

Damir Bećirović, član Predsjedništva DF-a, slaže se s ocjenom da sada sve stranke traže najviše za sebe.

"Osvojili smo više glasova od HDZ-a. Minimum koji nam zbog toga pripada u Vladi FBiH su sva tri ministarstva na čijem čelu po Ustavu treba da budu Srbi i jedno iz kvote ostalih", izjavio je Bećirović, čija je stranka nakon potpisivanja sporazuma sa SDA, HDZ-om i Savezom za promjene iz RS javno obećala da u Vladi FBiH i Vijeću ministara neće tražiti hrvatske i bošnjačke pozicije.

Politički uslovi za konstituisanje novog saziva Vijeća minstara nisu stečeni zato što još nije konsituisan Dom naroda Parlamenta FBiH.

Njegovo konsituisanje uslov je za izbor predsjednika i potpredsjendika FBiH, koji imenjuju mandatara Vlade FBiH. HDZ-ov zahtjev je da se istovremeno imenuju novi sazivi Vijeća ministara i Vlade FBiH. Lideri SDA i HDZ BiH kazali su u petak da postoji teoretska šansa da se 29. ili 30. decembra konstituiše federalni Dom, čiji se delegati biraju iz deset kantonalnih skupština.

Obaveza

Čović je podsjetio da su svoju ustavnu obavezu u roku, koji je istekao 1. decembra, ispunili kantoni gdje HDZ sa strankama iz Hravtskog narodnog sabora ima većinu.

"Nema nijedne prepreke da Dom naroda nemamo kompletiran 29. ili 30. prosinca. Da li će se to desiti, ovisi prije svega o koaliciji stranaka koje sud dominantne u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Goraždu i Bihaću", naglasio je Čović dodavši da je u Republici Srpskoj kompletna vlast konstituisana do 20. decembra i da je opravdano pitanje zašto to još nije urađeno i u Federaciji BiH.

Ukoliko se iduće sedmice formira federalni Dom naroda, Čović tvrdi da novi predsjednik FBiH može imenovati mandatara Vlade FBiH, a Predsjedništvo BiH može donijeti odluku o imenovanju Denisa Zvizdića, kandidata SDA, za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Izetbegović je odgovorio da sa partnerima, prije svega sa DF-om, radi na okončanju izbora delegata za Parlament FBiH. Istakao je da je najveći problem u kantonu sa sjedištem u Goraždu, odakle kandidati još nisu predloženi.

"Vidjećemo sa Centralnom izbornom komisijom BiH da li možemo ići bez Bosansko-podrinjskog kantona sa 'krnjim' Domom naroda, je li to dopušteno. Ako jeste, onda već u ponedjeljak možemo ići na formiranje Doma naroda, iz kojeg bi bili odabrani kandidati za Dom naroda na državnom nivou i izabrani čelnici FBiH", kazao je Izetbegović.

Najavio je da bi Predsjedništvo BiH, ako ovaj scenarij bude provodiv, odmah na sjednici 5. januara imenovalo Zvizdića, koji bi potom morao proći proceduru potvrđivanja u Predstavničkom domu bh. parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije