BiH

Strategija o proširenju EU u februaru: BiH neće imati isti tretman kao zemlje regiona

Strategija o proširenju EU u februaru: BiH neće imati isti tretman kao zemlje regiona
Foto: Nedžad Uglješa | U februaru razmatranje Strategije o proširenju EU

SARAJEVO - U februaru se očekuje strategija o proširenju EU, ali BiH neće biti tretirana kao ostale zemlje u regionu jer nema kandidatski status, rečeno je na sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH.

Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije, rekao je na sjednici da će BiH biti tretirana samo kroz ispunjavanje upitnika, jer nemamo kandidatski status.

Članovi Komisije su upozorili na netransparentnost koja je iz Direkcije pokazana kada su u pitanju izvještaji o rezultatima ispunjavanja upitnika, a nisu primili k znanju Informaciju o ispunjavanju uslova BiH na putu ka EU, konstatujući da je ovo najvažnije pitanje za BiH o kojem se veoma malo zna, i to uglavnom iz medija.

Nikola Lovrinović (HDZ BiH), predsjedavajući Komisije, podsjetio je da su neki poslanici i prije upozoravali da češće treba dobivati informacije o ispunjavanju upitnika i napretku BiH na evropskom putu. Dodao je da se prošle godine i godinu ranije dva puta dešavalo da su poslanici ispred sebe imali izvještaje o napretku, a da se nijedan nije javio da komentariše.

"Informacije bi mogle biti češće i bolje", rekao je Lovrinović.

Fehim Škaljić (SBB) upozorio je da do sada entitetske vlade i Skupština Brčko distrikta nijednom nisu izrazile potrebu da sjednu i zajednički razgovaraju o uslovima EU, o pitanjima iz upitnika, dok je Zdenka Džambas (HDZ BiH) upozorila da Komisija već dvije godine ne može da se dogovori o poslovniku i nastupu u Evropskom parlamentu.

Saša Magazinović (SDP) ističe da je proces EU integracija primjer netransparentnosti.

"Umjesto  da to bude mjesto gdje se svi sastaju, i pozicija i opozicija, i da akademska zajednica i civilno društvo zajednički rade na ispunjavanju uslova, oni koji vode ovaj proces su izgleda shvatili da u EU treba da idu oni i njihovih pet porodica. Oni zapravo ne dozvoljavaju da svi ostali budu informisani o onome šta se dešava", rekao je Magazinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije