BiH

U izbornu trku bez "zvučnih" imena

 U izbornu trku bez "zvučnih" imena
U izbornu trku bez "zvučnih" imena

BANJALUKA- Iako su političke stranke u Republici Srpskoj na svoje kandidatske liste za oktobarske opšte izbore uglavnom stavile provjerene kadrove, na listama nema mnogih "zvučnih" imena iz aktuelnih parlamentarnih saziva.

U strankama su potvrdili, što je vidljivo i iz pregleda kandidatskih i kompenzacionih lista, da su neki poslanici, među kojima ima i onih koji su bili veoma aktivni i "glasni" u protekle četiri godine, ostali mimo izborne trke za novi mandat, svojom voljom, ali i odlukom stranačkog rukovodstva.

Dio poslanika iz aktuelne skupštinske postave SNSD-a neće u trku za novi mandat u Narodnoj skupštini RS, što je ranije i najavljeno u ovoj stranci, uz obrazloženje da žele da šansu daju novim kadrovima, a dosadašnje poslanike usmjere na druge pozicije. Jedan od kadrova SNSD-a koji nije među kandidatima je Nikola Baštinac, aktuelni zamjenik predsjedavajućeg kluba poslanika ove stranke u NSRS, koji je u više navrata isticao da ne želi ponovo u poslaničku klupu.

Na spisku nema ni Gavrila Bobara, aktuelnog poslanika ove stranke iz Bijeljine, odnosno iz Izborne jedinice šest, piše Glas Srpske.

Promjena u SNSD-ovoj postavi biće i na nivou BiH, tako da, između ostalog, na kandidatskim listama za novi mandat nema aktuelnog predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Milorada Živkovića.

Promjena ima i u SDS-u. U trci za novi četvorogodišnji mandat nema poslanika Kostadina Vasića iz Zvornika, poznatog po brojnim raspravama i diskusijama u Skupštini RS u proteklim godinama. Kada je riječ o kadrovima SDS-a, iako je bio pominjan kao mogući kandidat za predsjednika RS, Mićo Mićić, aktuelni gradonačelnik Bijeljine, nije ni na jednoj od lista ove stranke za pozicije u Narodnoj skupštini RS.

Na kandidatskim listama DNS-a nema aktuelnog delegata ove stranke u Domu naroda Parlamenta BiH Dragutina Rodića, koji je i generalni sekretar stranke, dok na listama socijalista nema Predraga Gluhakovića, aktuelnog potpredsjednika NSRS.

Zanimljivo je i u NDP-u. Na listama ove stranke nema njihovog poslanika u sadašnjem sazivu Narodne skupštine RS i jednog od najistaknutijih članova Vojislava Gligića, takođe poznatog po diskusijama, provokativnim poslaničkim pitanjima i žustrim raspravama na zasjedanjima. Objašnjavajući činjenicu da nije na listama NDP-a, Gligić je ocijenio da je vrijeme za povlačenje.

’’Dugo sam u Skupštini. Vrijeme je da malo mlađi ljudi zauzmu ta mjesta i da se afirmišu. Stiče se utisak da od nas starijih, omladina nema prostora. Mislim da sam bio dovoljno na tom mjestu’’, rekao je Gligić.

Lider NDP-a Dragan Čavić, sa druge strane, imao je drugačije objašnjenje.

’’ U SNSD-u ih nije 30 na listi iz ovog saziva, možemo mi jednog da sklonim’’, rekao je Čavić u kratkom telefonskom razgovoru.

Sa druge strane, nakon četiri godine pauze, pojedini članovi partija dobili su novu šansu za dokazivanje.

Iz redova SNSD-a novi mandat u Parlamentu BiH juri Vesna Šain, koja je bila u Predstavničkom domu od 2006. do 2010. godine. Povratak u poslaničke klupe u Sarajevu želi i član NDP-a Slobodan Šaraba, koji je obavljao poslaničku dužnost u istom periodu kada i Šainova.

Kandidatske i kompenzacione liste za oktobarske opšte izbore okupile su kandidate različitih profila, a mjesto u poslaničkim klupama jure i ljekari, ekonomisti, matematičari, arhitekte, pa i poljoprivrednici. Pravo učešća na ovim izborima dobilo je ukupno 65 stranaka, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata. Izbori su zakazani za 12. oktobar, a nedavno su utvrđeni i brojevi pod kojima će se na glasačkim listićima naći ovjereni politički subjekti.

Nema na listama:  

- Nikola Baštinac (SNSD)

- Milorad Živković (SNSD)

- Kostadin Vasić (SDS)

- Dragutin Rodić (DNS)

- Vojislav Gligić (NDP)

Povratnici:

- Vesna Šain (SNSD)

- Slobodan Šaraba (NDP)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije