BiH

U kamionu pronađena dva državljanina Afganistana, nije poznato kuda su ušli u BiH

U kamionu pronađena dva državljanina Afganistana, nije poznato kuda su ušli u BiH
U kamionu pronađena dva državljanina Afganistana, nije poznato kuda su ušli u BiH

SARAJEVO - Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo sinoć su prijavili SIPA-i da su u kamionu koji je zaustavljen pronađena dva državljanina Afganistana. Oni su nakon razgovora sa pripadnicima SIPA-e smješteni u azilantski centar.

"Istraga je u toku, a nakon njenog završetka bit će poznato da li je u pitanju krijumčarenje ljudi, te zbog čega su i na koji način strani državljani došli u BiH", kazali su za Klix.ba iz SIPA-e.

Vozač kamiona koji je prevozio Afganistance je državljanin Moldavije. Takođe, nije poznato ni gdje je kamion sa stranim državljanima prešao granicu BiH.

Osim toga, iz Granične policije BiH saopšteno je da su u jutarnjim satima u subotu u blizini Međunarodnog graničnog prelaza Rača otkrivene dvije grupe iliegalnih migranata. 

"Dvadeset osoba afro-azijskog porijekla predato je pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH koji su pokrenuli proces readmisije osoba propisane Sporazumom o readmisiji sa Republikom Srbijom", saopšteno je iz Granične policije. 

U februaru ove godine zabilježeno je devet slučajeva ilegalnog prelaska državne granice prilikom čega je otkriveno 13 državljana Pakistana, pet Afganistana, tri Sirije, dva Alžira i po jedan državljanin Iraka, Irana i Palestine. 

"Bosna i Hercegovina, kao ni susjedne zemlje, nije izložena masovnom migracijskom pritisku. Aktuelna situacija u Srbiji i Makedoniji, gdje duže vrijeme boravi veći broj migranata ukazuje na moguće aktivnosti migranata i pronalaska alternativnih ruta kretanja prema zemljama EU, koje mogu uključivati i BiH. Posljednji evidentirani slučajevi u februaru 2017. ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracijskog rizika u pojedinačnim slučajevima i manjim grupama nastoje koristiti teritoriju BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU", navodi se u saopštenju.

(klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije