BiH

U kojim kantonima se najavljuje formiranje vlasti bez SDA

U kojim kantonima se najavljuje formiranje vlasti bez SDA
Foto: Ilustracija | U kojim kantonima se najavljuje formiranje vlasti bez SDA

Nešto više od mjesec dana prošlo je od Opštih izbora u Bosni i Hercegovini. Centralna izborna komisija (CIK BiH) potvrdila je rezultate, a dogovori oko formiranja vlasti ulaze u drugu fazu.

U četiri bh. kantona formiranje vlasti je pri samom kraju, a jedna stvar im je zajednička - SDA neće biti u vlasti, a konačna potvrda tih najava - sve je bliže, javlja televizija "N1".

SDP, DF, Naša stranka, NBL Narod i pravda te SBB počeli su pregovore o formiranju skupštinske većine. Za stolom su počeli razgovari kako formirati vlast u Kantonu Sarajevo. Pregovori su trajali dva sata, a naredna runda zakazana je za utorak, 13. novembar.

U Zeničko-dobojskom kantonu stvari su dosta jasnije. Predstavnici šest stranaka potpisali su koalicioni dokument za mandatni period 2018 - 2022. Bez SDA u vlast će SDP, DF, Naša stranka, Nezavisni blok, SBB i A-SDA. Na potpisu se trebala pojaviti i SBiH - ali do toga nije došlo.

Novi sastanak zakazan je za narednu sedmicu, a tada će biti poznat i datum konstituišuće sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Ukupno pet stranaka formiraće vast i u Tuzlanskom kantonu, a skupštinska većina će biti sastavljena bez SDA i PDA. Bloku građanskih partija, SDP, DF i Naša stranka, pridružili su se SBB i Stranka za BiH. Ovih pet stranaka činiće skupštinsku većinu s 19 mandata.

U Unsko-sanskom kantonu, sedam dana nakon izbora u jednom radnom danu smijenjena je i imenovana nova Vlada. Izglasano je nepovjerenje dosadašnjem sazivu Kantonalne vlade i premijeru Huseinu Rošiću. Premijerska fotelja povjerenja je A-SDA-ovom Mustafi Ružniću.

Na inicijativu Kluba Bošnjaka, smijenjen je i dosadašnji predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić, te je na njegovo mjesto postavljen Rasim Pajić iz Kluba poslanika takođe A SDA. Inače, ovu sjednicu Skupštine USK sazvao je zamjenik bivšeg predsjedavajućeg Mladen Lonić, dok je odluke podržalo 17 poslanika iz svih stranaka koje participiraju u Kantonalnoj skupštini (A SDA, SBB, DF, DNZ,SDP), osim Stranke demokratske akcije (SDA) i Laburističke stranke.

A-SDA će imati najviše mandata u ovom kantonu, a iz stranke je ranije potvrđeno opredjeljenje da se vlast formira bez SDA.

Predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) Goražde, aktuelni gradonačelnik Muhamed Ramović inicirao je pregovore sa svim političkim partijama koje su osvojile mandate u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde, osim sa SDA i Liberalnom strankom.

U pregovorima oko formiranja parlamentarne većine uz NBL učestvuje još osam političkih subjekata - SBiH, SBB, SDP, DF, Goraždanska priča, Nezavisni blok, A-SDA i Naša stranka, sa 16 poslanika od ukupno 25 koliko čini kantonalni parlament.

Ramović ističe da je cilj formiranje čvrste koalicije i stabilne većine.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije