BiH

U petak odluka o izvozu u Ukrajinu?

U petak odluka o izvozu u Ukrajinu?
U petak odluka o izvozu u Ukrajinu?

SARAJEVO - Direktor sarajevske firme "Unis Group" Suvad Osmanagić tvrdi da mu je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa danas obećano da će u petak odlučiti hoće li ovoj firmi odobriti izvoz municije u Ukrajinu.

"Zamjenik ministra Ermina Salkičević-Dizdarević, koja sad ima ovlaštenja ministra, zamolila me na današnjem sastanku da se strpim do petka, jer je na putu pomoćnik ministra zadužen za moj predmet. Taj se pomoćnik sutra vraća i u petak će biti ili - ili, ili ću dobiti dozvolu, ili ću i nju prijaviti Tužilaštvu BiH", izjavio je danas Osmanagić nakon što je, kako tvrdi, razgovarao sa Salkičević-Dizdarevićevom.

Zbog zahtjeva firme "Unis", koja je tražila odobrenje za izvoz 10 miliona vrijedne municije u Ukrajinu, prošlog petka ostavku je podnio Boris Tučić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Tučić nije želio odobriti izvoz u zemlju u kojoj traju sukobi. Prethodne saglasnosti dala su ministarstva vanjskih poslova, sigurnosti i odbrane BiH.

"Ako Salkičević-Dizdarevićeva ne da odobrenje, i protiv nje ćemo kao i protiv Tučića i ostalih odgovornih iz Ministarstva podnijeti krivičnu prijavu", ustvrdio je Osmanagić.

Bivši ministar Boris Tučić izjavio je juče za Srnu da je suština problema u   činjenici da Ministarstvo inostranih poslova BiH, pri davanju saglasnosti na izvoz, nije na zadovoljavajući način uobzirilo rješenja Zakona o kontroli spoljnotrgovinskog prometa robe od strateškog značaja za bezbjednost BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije