BiH

U slučaju generala Đukića korišteni falsifikovani dokumenti

U slučaju generala Đukića korišteni falsifikovani dokumenti
U slučaju generala Đukića korišteni falsifikovani dokumenti

BEOGRAD - Prilikom vještačenja Berka Zečevića na osnovu čega je general Novak Đukić pred Sudom BiH osuđen na 25 godina zbog masakra na tuzlanskom Trgu Kapija korišteni su falsifikovani policijski dokumenti, tvrdi šef Tima odbrane generala advokat Milorad Ivošević.

On je u izjavi za beogradsku "Politiku" pojasnio da u knjizi uviđaja nadležne Prve policijske stanice u Tuzli od 25. maja 1995. godine u 20.50 časova pod brojem 1.058 stoji zabilježeno da je sa "agresorskih položaja na Tuzlu ispaljeno tri artiljerijska projektila i da je tom prilikom stradalo više od 60 osoba".

"Iz ovog dokumenta proizlazi da su nadležni u Prvoj policijskoj stanici, minimum pet minuta prije eksplozije znali broj mrtvih i ranjenih. Takvi podaci su bili poznati tek osam dana kasnije", ukazao je Ivošević.

Prema njegovim riječima, nemoguće je bilo da se odmah nakon eksplozije znalo kolika je šteta pošto su neke ulice u kojim je navodno pričinjena šteta na objektima, bile poprilično udaljene, da ih je trebalo najprije obići, pa tek onda konstatovati štetu.

On je naglasio da se iz policijskih dokumenata vidi da su dvije tročlane policijske patrole dan nakon eksplozije napisale pojedinačne izvještaje da nije riječ o eksploziji na Trgu Kapija, nego o drugoj koja se desila u isto vrijeme, bar 40 metara dalje.

"Tek osam dana poslije tragedije 2. juna 1995. godine, prva policijska stanica u Tuzli piše zvanični izvještaj o događaju od 25. maja. U njemu se prvi put kao centar eksplozije spominje tekstilna radnja NIK", otkrio je Ivošević.

General Novak Đukić je prema obrazloženju presude osuđen jer je kao komandant Taktičke grupe "Ozren" naredio granatiranje Tuzle.

Osuđujuća presuda izrečena mu je isključivo na osnovu izjave vještaka Tužilaštva u tom postupku Berka Zečevića.

Iz Tužilaštva BiH za "Politiku" je navedeno da je "predmet Đukić" pravosnažno okončan, da je optuženi oglašen krivim i da je stav da osuđenik treba da se nalazi na izdržavanju kazne.

"Tužilaštvo i pravosuđe BiH preduzeće sve aktivnosti da se osuđeni vrati na izdržavanje kazne", saopšteno je u Tužilaštvu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije