U toku otkup paprika i krušaka

Mladena Mlinarević - 25.08.2008 19:32

BANJALUKA - U većini zemljoradničkih zadruga i vodećim prerađivačima voća i povrća u RS, kao i u nekoliko hladnjača uveliko je počeo otkup voća i povrća, a trenutno je u toku otkup paprika i krušaka.

U najvećim prerađivačima voća i povrća u RS, bijeljinskoj "Savi" i banjalučkoj "Vitaminci", kažu da se za deset dana očekuje i otkup paradajza, kupusa i jabuka.

Slavko Tatić, direktor Zemljoradničke zadruge "Sitneši" iz Srpca, kazao je juče da su završili otkup krastavaca i to za potrebe banjalučke "Vitaminke", a da je u toku otkup uroda paprike.

"Otkupili smo oko 15 tona krastavaca, a otkupna cijena prve klase bila je 0,95 KM plus pet feninga poštarine na sve vrste povrća", kazao je Tatić.

On je dodao da je u toku otkup paprika te da se otkupljuje parika baburovka i paradajz paprika, koja je jako slabo rodila ove godine, a otkupna cijena kreće se oko 40 feninga.

"Za sada smo otkupili oko pet tona paprika, ali zbog grada koji je u dva navrata pogodio Srbac ne možemo očekivati veće količine jer ju je on, kao i krastavce i sve ostale poljoprivredne kulture na srbačkom području, uništio", kazao je Tatić.

Žarko Mikić, direktor banjalučke "Vitaminke", istakao je da je zbog predstojeće sezone pravljenja ajvara u ovoj fabrici trenutno najveća potražnja za paprikom rogom, te ostalim vrstama paprika.

"S obzirom na to da vrijeme i nije bilo baš najpovoljnije za uzgoj paprika, u nastojanju da zadržimo kvalitet naših proizvoda mi ćemo svakako određene količine paprika uvesti iz Srbije i Hrvatske, a u prvom redu paprika sorte kurtovska kap iz Makedonije, koja se koristi za ajvar", rekao je Mikić.

On je dodao da je do sada otkupljeno 250 tona paprika, te da očekuje da će otkupiti još oko 1.000 tona.

"Otkupili smo i 120 tona breskvi, a u planu nam je otkup veće količine šipka, borovnica, krušaka, jabuka, te šljiva, koje smo otkupili već oko 100 tona, a imamo u planu još oko 200", kazao je Mikić i dodao da je došlo do znatnog poskupljenja voća i povrća u RS za više od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Nebojša Matica, stečajni upravnik Preduzeća za preradu voća i povrća "Sava" iz Bijeljine, kazao je da je ovo preduzeće do sada otkupilo između 20 i 30 tona paprika i proizvelo oko 20.000 limenki kiselih paprika od po pet kilograma, koje je za svoje potrebe otkupila Direkcija za robne rezerve RS.

"Ratari su ove godine bili jako zadovoljni s obzirom na činjenicu da smo prvi put imali direktnu isplatu novca", kazao je Matica i dodao da je kilogram paprika otkupljivan po cijeni od 0,35 KM, te da će uskoro krenuti otkup paradajza.

U preduzeću koje u svom sastavu ima jednu od najvećih hladnjača za čuvanje voća "Unaplod" iz Kozarske/Bosanske Dubice juče su kazali da je u toku otkup kruške, nakon kojeg će uslijediti otkup jabuke.

Premije za proizvođače

Bojan Kecman, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kazao je da pravo na premiju za proizvedeno i prodato voće i povrće imaju proizvođači koji u tekućoj godini ostvare proizvodnju i prodaju voća i povrća na osnovu Ugovora o organizovanoj proizvodnji i otkupu voća i povrća.

Prema njegovim riječima, pravo na premiju za proizvedeno i prodato voće i povrće utvrđuje se za jabuke, kruške, šljive, višnje, krompir, krastavce, paprike, paradajz, grašak, boraniju, mrkvu i cveklu.

"Visina premije za proizvodnju i prodaju voća i povrća iznosi 0,05 KM po kilogramu", kazao je Kecman.

On je dodao da zahtjev za isplatu premije za proizvedeno i prodato voće i povrće ratari moraju podnijeti najkasnije do 15. novembra tekuće godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Raspudić: DF glavni faktor nestabilnosti

  04.03.2015 13:34 - Srna

  SARAJEVO - Politički analitičar Nino Raspudić ocijenio je da je Demokratski front /DF/ trenutno glavni faktor političke nestabilnosti u BiH, jer nije spreman na kompromis i ne priznaje osnovne ustavne kategorije kao što su konstitutivni narodi.

 • Smanjenje fiskalnih opterećenja rada

  04.03.2015 13:14 - Srna

  BANJALUKA - Ministar finansija Republika Srpske Zoran Tegeltija izjavio je danas da je set predloženih zakona koji se razmatraju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske u najvećem obimu iz oblasti poreske politike i da je njihov cilj smanjenje fiskalnih opterećenja rada i povećanja oporezivanja potrošnje.

 • Lučić: Prisilili sina da siluje majku

  04.03.2015 13:04 - Srna

  SARAJEVO - Istražilac Tužilaštva BiH Slaviša Lučić izjavio je na suđenju Adilu Vojiću i Bekiru Mešiću, optuženim za silovanje Srpkinje u Bihaću, da je tokom istrage utvrdio da je i sin bio prisiljen da siluje majku.

 • Poslanici usvojili dnevni red

  04.03.2015 13:02 - Srna

  BANJALUKA - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, nakon kraće pauze u zasjedanju, usvojili su dnevni red posebne sjednice na kojem se nalazi set reformskih zakona.

 • Naknade tužiocima i sudijama u skladu sa Ustavom

  04.03.2015 12:45 - Srna

  SARAJEVO - Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu utvrdila postojanje ustavnog osnova i usaglašenosti sa pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

 • Kratka pauza u Narodnoj skupštini

  04.03.2015 12:10 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrlović dao je kratku pauzu tokom skupštinske rasprave o dnevnom redu, na zahtjev Poslaničkog kluba PDP-a.

 • Bećirović: Mora se prestati s maksimalističkim pristupom

  04.03.2015 12:08 - Fena

  SARAJEVO - Nema nikakvih novih uslova, to je sve ono o čemu smo ranije pričali. Mora se prestati sa maksimalističkim pristupom i ispoštovati neki zahtjevi Demokratske fronte, izjavio je za televiziju N1 član Predsjedništva Demokratske fronte i zastupnik u Parlamentu BiH Damir Bećirović.

 • Počela posebna sjednica Narodne skupštine RS

  04.03.2015 11:51 - Srna

  BANJALUKA - U Banjaluci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatran set reformskih zakona, od čega jedan prijedlog i 13 nacrta zakona.

 • Tužilaštvo spremno da obezbjeđuje papinu posjetu

  04.03.2015 10:42 - Srna

  SARAJEVO - Tužilaštvo BiH će, zajedno sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH, preduzeti sve aktivnosti da bi obezbjeđenje posjete pape Franja BiH u junu bilo na najvišem nivou, izjavio je Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva BiH.

 • Dva brata i dvije sestre Sinanović na sirijskom ratištu

  04.03.2015 10:31 - Srna

  SARAJEVO - Iz sarajevskog naselja Butmir na ratište u Siriji prije tri mjeseca otišla su dva brata i dvije sestre Armina Sinanovića.

 • SIPA uhapsila petoro osumnjičenih za ratni zločin

  04.03.2015 10:25 - Fena

  SARAJEVO - Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su na području opštine Rogatica slobode lišili petoro osumnjičenih za ratni zločin.

 • Pavić: Više progon nego istraga

  04.03.2015 10:03 - Srna

  SARAJEVO - Ugledni američki advokat Robert Pavić ocijenio je da je ono što se dešava u vezi sa informacijama da SAD namjerava da deportuje 150 (uglavnom) Srba iz BiH, zbog navodnih ratnih zločina, više liči na progon nego na istragu.

 • Ešdaun: BiH nezaustavljivo ide unazad

  04.03.2015 08:56 - Fena

  SARAJEVO - Bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun upozorio je da Bosna i Hercegovina nezaustavljivo ide unazad već deset godina, a da međunarodna zajednica ne radi ništa da se to prekine.

 • Košarac: SDS, PDP i NDP ne mogu da se suprotstave namjerama SDA i DF-a

  04.03.2015 08:25 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da je očigledno da će nova parlamentarna većina i vlast na nivou BiH, umjesto rješenja, proizvoditi dodatne probleme i destabilizovati ionako lošu političku situaciju u BiH.

 • FBiH i dalje bez grba i zastave

  04.03.2015 08:20 - Mirsada Lingo-Demirović

  SARAJEVO - Federacija BiH nema svojih simbola već osam godina, od kako je zastavu i grb na kojima su ljiljani i šahovnica Ustavni sud BiH proglasio neustavnim jer ne sadržava obilježja srpskog naroda kao trećeg konstitutivnog naroda.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.