BiH

U toku otkup paprika i krušaka

BANJALUKA - U većini zemljoradničkih zadruga i vodećim prerađivačima voća i povrća u RS, kao i u nekoliko hladnjača uveliko je počeo otkup voća i povrća, a trenutno je u toku otkup paprika i krušaka.

U najvećim prerađivačima voća i povrća u RS, bijeljinskoj "Savi" i banjalučkoj "Vitaminci", kažu da se za deset dana očekuje i otkup paradajza, kupusa i jabuka.

Slavko Tatić, direktor Zemljoradničke zadruge "Sitneši" iz Srpca, kazao je juče da su završili otkup krastavaca i to za potrebe banjalučke "Vitaminke", a da je u toku otkup uroda paprike.

"Otkupili smo oko 15 tona krastavaca, a otkupna cijena prve klase bila je 0,95 KM plus pet feninga poštarine na sve vrste povrća", kazao je Tatić.

On je dodao da je u toku otkup paprika te da se otkupljuje parika baburovka i paradajz paprika, koja je jako slabo rodila ove godine, a otkupna cijena kreće se oko 40 feninga.

"Za sada smo otkupili oko pet tona paprika, ali zbog grada koji je u dva navrata pogodio Srbac ne možemo očekivati veće količine jer ju je on, kao i krastavce i sve ostale poljoprivredne kulture na srbačkom području, uništio", kazao je Tatić.

Žarko Mikić, direktor banjalučke "Vitaminke", istakao je da je zbog predstojeće sezone pravljenja ajvara u ovoj fabrici trenutno najveća potražnja za paprikom rogom, te ostalim vrstama paprika.

"S obzirom na to da vrijeme i nije bilo baš najpovoljnije za uzgoj paprika, u nastojanju da zadržimo kvalitet naših proizvoda mi ćemo svakako određene količine paprika uvesti iz Srbije i Hrvatske, a u prvom redu paprika sorte kurtovska kap iz Makedonije, koja se koristi za ajvar", rekao je Mikić.

On je dodao da je do sada otkupljeno 250 tona paprika, te da očekuje da će otkupiti još oko 1.000 tona.

"Otkupili smo i 120 tona breskvi, a u planu nam je otkup veće količine šipka, borovnica, krušaka, jabuka, te šljiva, koje smo otkupili već oko 100 tona, a imamo u planu još oko 200", kazao je Mikić i dodao da je došlo do znatnog poskupljenja voća i povrća u RS za više od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Nebojša Matica, stečajni upravnik Preduzeća za preradu voća i povrća "Sava" iz Bijeljine, kazao je da je ovo preduzeće do sada otkupilo između 20 i 30 tona paprika i proizvelo oko 20.000 limenki kiselih paprika od po pet kilograma, koje je za svoje potrebe otkupila Direkcija za robne rezerve RS.

"Ratari su ove godine bili jako zadovoljni s obzirom na činjenicu da smo prvi put imali direktnu isplatu novca", kazao je Matica i dodao da je kilogram paprika otkupljivan po cijeni od 0,35 KM, te da će uskoro krenuti otkup paradajza.

U preduzeću koje u svom sastavu ima jednu od najvećih hladnjača za čuvanje voća "Unaplod" iz Kozarske/Bosanske Dubice juče su kazali da je u toku otkup kruške, nakon kojeg će uslijediti otkup jabuke.

Premije za proizvođače

Bojan Kecman, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kazao je da pravo na premiju za proizvedeno i prodato voće i povrće imaju proizvođači koji u tekućoj godini ostvare proizvodnju i prodaju voća i povrća na osnovu Ugovora o organizovanoj proizvodnji i otkupu voća i povrća.

Prema njegovim riječima, pravo na premiju za proizvedeno i prodato voće i povrće utvrđuje se za jabuke, kruške, šljive, višnje, krompir, krastavce, paprike, paradajz, grašak, boraniju, mrkvu i cveklu.

"Visina premije za proizvodnju i prodaju voća i povrća iznosi 0,05 KM po kilogramu", kazao je Kecman.

On je dodao da zahtjev za isplatu premije za proizvedeno i prodato voće i povrće ratari moraju podnijeti najkasnije do 15. novembra tekuće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije