BiH

Lavrov: Rusija se zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma

Lavrov: Rusija se zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma
Foto: N.N. | UŽIVO - U toku sastanak Dodika i Lavrova u Administrativnom centru Vlade RS

BANJALUKA - Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije, boravi danas u posjeti BiH.

17:41 - Na sastanku su razmotrena i regionalna pitanja, a kako je rekao Lavrov bilo kakve reforme u BiH su moguće uz dogovor dva entiteta i tri naroda, naglašavajući da se Rusija zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Lavrov je rekao da je nedopustivo nametanje sa strane i postavljanje stava da su na strani Rusije ili protiv Rusije

Komentarišući navode da je ruski čovjek, Dodik je rekao da je srpski čovjek i da poštuje i voli Rusiju te da je vejštačka i nametnuta ta priča zbog antiruske histerije.

17: 31- Sergej Lavrov je rekao da mu je drago da se nalazi u BiH, te da su sa predsjednikom Srpske razmotreni odnosi BiH i Srpske.

"Mi smo zainteresovani da razvijamo odnose u svim oblastima. Porast robne razmjene sa BiH se puno odnosi na RS, prije svega voće i povrće" rekao je Lavrov dodajući da je bilo govora o tome da se što prije stvore uslovi za izvoz mesa i mlijeka. Lavrov je podsjetio da je sa Gaspromom potpisan sporazum o gradnji fabrike u Zvorniku, naglašavajući  da se nada da će se tečni gas iz te fabrike koristiti ne samo u Srpskoj nego i u Srbiji

17:27- Dodik je rekao da je velika čast što smo mogli ugostiti ministra spoljnih poslova Rusija, te da je posjeta Lavrova rezultat saradnje iz prethodnog perioda. Srpska je zahvalna Rusiji na očuvanju Dejtonskog sporazuma. Na sastanku je bilo riječi o istraživanju zaliha nafte u Republici Srpskoj, ali i izgradnji fabrike za gas u Zvorniku, rekao je Dodik.

"Ruska Federacije je za nas prijatelj i želimo da razvijamo svake moguće odnose, prije svega ekonomske, ali kulturne, političke i svake druge odnose" rekao je Dodik dodajući da je Republika Srpska onemogućila BiH da uvede sankcije Rusiji.

17:20 - Milorad Dodik, predsjednik RS, odlikovao je ministra spoljnih poslva Rusije Sergeja Lavrova ordenom RS na ogrlici.

16:45 - U Administrativnom centru Vlade RS je u toku sastanak Dodika i Lavrova kojem prisustvuju i delegacije RS i Rusije.

16.25 - Ruska delegacije se uputila u administrativni centar Vlade RS gdje će Lavrov biti odlikovan ordenom Republike Srpske na ogrlici.

Ruskog šefa diplomatije sa prostora budućeg Hrama ispratio je aplauz brojnih građana Banjaluke i pjesma crkvenog hora.

16.20 - Dodik i Lavrov su otkrili ploču koja će biti na jednom od zidova hrama.

16.16 - Milorad Dodik se zahvalio što je Lavrov došao u Banjaluku. Rekao je da ovaj hram povezuje jedno vrijeme i da će njegova gradnja oplemeniti srpsko rusko prijateljstvo.

Dodik se još jednom Lavrovu zahvalio na pažnji koju pruža RS, Dejtonskom procesu i svim dešavanjima.

16.09 - Sergej Lavrov se obratio prisutnima.

"Danas smo ovdje svjedoci jednog važnog događaja, da ovaj hram bude budućnost jedne velike saradnje Rusije i RS", rekao je Lavrov.

Istakao je da je ideja za izgradnju hrama potekla od Milorada Dodika, predsjednika RS, na šta mu je posebno zahvalio.

"Mi znamo da srpski narod njeguje pamćenje na posljednjeg ruskog imperatora, kada je pritekao u pomoć kada se Srbija našla pred nadmoćnim neprijatenjem", rekao je Lavrov.

Kako je rekao ruski šef diplomatije, puno Srba koji su živjeli "na ovim prostorimaa, bilo je regrutovano u Austrougarsku vojsku, ali su oni prešli na našu stranu i zajedno smo se borili protiv neprijatelja".

16.06 - Vladika je šefu ruske diplomatije uručio poklon, fototipsko izdanje najstarijeg pisanog spomenika srpske kulture i duhovnosti "Miroslavljevog jevanđelja".

15.57 - Nakon intoniranja ruske himne i himne Republike Srpske, Lavrovu i uvaženim gostima se obratio vladika banjalučki Jefrem.

"U Banjaluci je prije nekoliko dana služena Sveta liturgija u sabornom hramu Hrista spasitelj, a zatim smo osveštali temelje ovoga hrama. Naš srpsko - ruski hram biće posvećen Preobraženju Gospodnjem, Svetoj Porodici Romanov i Svetom Savi", rekao je vladika Jefrem.

Kako je rekao, ideja podizanja spomen srpsko - ruskog hrama stara je cijelih stotinu godina - od Prvog svjetskog rata, a poslije njega bilo je pokušaja njegove realizacije koji nisu uspjele.

"Došao je Drugi svjetski rat, a zatim i građanski rat na ovim prostorima. Koliko god se činilo da kasnimo u ovom svetom djelu, sve se dogodilo sa promišlju božijem, u kome je jedan dan kao hinjadu godina, a hiljadu godina kao jedan dan", naglasio je vladika.    

15.49 - Lavrov je stigao u Banjaluku na temelje srpsko-ruskog hrama, gdje ga je dočekao predsjednik RS

15.42 - Na temelje srpsko-ruskog hrama upravo je stigla i Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

15. 37 - Na osveštane temelje srpsko-ruskog hrama upravo su stigli Milorad Dodik, predsjednik RS i Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, koji će dočekati Lavrova.

15.32 - Na ulicama Banjaluke i na temeljima srpsko - ruskog hrama je veliki broj građana koji dočekuju Lavrova. 

15.25 - Više od deset vozila, koja prevoze goste iz Moskve i domaćine iz Repubike Srpske, krenulo je prema Banjaluci iz Mahovljana, javlja novinar "Nezavisnih".

15.21 - Delegacija uskoro kreće u koloni vozila prema Banjaluci. Banjalučki aerodrom nadlijeće helikopter. 

15.20 - Po izlasku iz aviona Lavrov se počastio hljebom i solju.

15.17 - Lavrov je upravo izašao iz aviona, i pozdravlja se za domaćinima.

15.12 -  Avion sa ruskom delegacijom, koju predvodi Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Rusije, stigao je na banjalučki aerodrom.

Gostima je dobrodošlicu poželjela Željka Cvijanović, premijer RS i potpredsjednici Vlade RS Srebrenka Golić i Anton Kasipović.

Kako to nalaže srpska tradicija, gosti iz Moskve, po izlasku iz aviona, biće počašćeni hljebom i solju.

Lavrov će u Banjaluci obići temelje rusko-srpskog hrama i duhovno-kulturnog centra gdje će ga dočekati Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Iz kabineta predsjednika Republike Srpske saopšteno je da je u 15.45 časova predviđen sastanak Dodika i Lavrova u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Lavrov je rano jutros stigao avionom u Sarajevo, gdje se sastao sa članovima Predsjedništva BiH i Igorom Crnatkom, ministarom spoljnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije