BiH

(UŽIVO) SIPA: Omeragić ciljano pucao u vojnike (FOTO, VIDEO)

(UŽIVO) SIPA: Omeragić ciljano pucao u vojnike (FOTO, VIDEO)
(UŽIVO) SIPA: Omeragić ciljano pucao u vojnike (FOTO, VIDEO)

SARAJEVO - Uviđaj nakon ubistva dvojice vojnika OS BiH, Armina Salkića i Nedeljka Radića, koje je izveo Enes Omeragić (34) sinoć u Sarajevu, još traje na ruti kojom je Omeragić bježao i u njegovoj porodičnoj kući, javlja novinar "Nezavisnih".

17.00 "Isto kao što trebate, zbog dobra u društvu, cinkati dilere, koji drogu dijele i prodaju, tako trebate cinkati i sve one koji vam nude lažne instant karte i prečice za dženet. To su oni za koje ne postoje nikakve svetinje. Koji ruše bogomolje, spaljuju žive ljude/zarobljenike i ubijaju nedužne ljude i djecu. Koji ruše mir i selam. To su džehenemski psi. Ti duhovni dileri su opasniji od bilo kojih drugih dilera. Cinkajte ih, javno, svima nama, glasno i hrabro, i svakoga koji se upeca na njihovu poganu udicu - razbejanite, otkrijte ga, da ga pokušamo spasiti“, napisao je na svom profilu na fejsbuku sarajevski imam Muhamed ef. Velić.

14.35 Prema nezvaničnim podacima iz SIPA, postoji video snimak koji potvrđuje da je Enes Omeragić u kladionici ciljano pucao u vojnike BiH. U njih je pucao iz automatske puške, ali nije otvarao vatru prema civilima, koji su se takođe nalazili u kladionici.

13.55 Završen je uviđaj u porodičnoj kući Enesa Omeragića koji je osumnjičen da je sinoć ubio dva vojnika Oružanih snaga BiH.

13.50 Šahin Omeragić, otac Enesa Omeragića, kazao je za AA kako više žali za poginulim vojnicima nego za sinom.

"Enes je živio u prizemlju četiri godine, nismo bili u svađi, ali nismo posebno kontaktirali. Sam je živio", kazao je vidno potresen.

12.25 Zaštitićemo svakog našeg pripadnika, sve naše lokacije, rekao je general Anto Jeleč.

12.23 Sistemske greške koje smo ustanovili moramo što prije ispraviti, kad već drugi neće. Nepripremljeni smo, ne našom greškom. To se više neće dogoditi, istakao je Emir Suljagić, zamjenik ministra odbrane BiH.

12.18 Nemamo zakonske ovlasti za bilo šta van kasarne. Problem postoji i treba ga nazvati pravim imenom. To ime je terorizam i moramo se suočiti s njim. Nijedan civil nije nastradao iako je bilo više civila u blizini terorističkog napada. Meta su, prema tome, bile Oružane snage BiH, rekao je Suljagić.

12.16 Ne bih adresirao krivicu, ali ako znamo da se dešavaju propusti, pored toga što postoje informacije o teroristi i da policija nije pretresla lokacije gdje živi, to nije u redu Nije naša nadležnost da provodimo istrage i pratimo sumnjive ljude. Naše nadleznosti su unutar naših lokacija, a ovaj zločin se desio van vojne lokacije, kaže Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH, na konferenciji za medije.

12.13 Nedostaje kordinacije u informacijama. Nadamo se da će svi u BiH shvatiti da imamo isti zajednički problem, rekao Jerinić.

12.07 Sadašnji kapaciteti u kojima su samo dva tužioca angažovana na istragama ovakvih krivičnih  djela nisu dovoljna za efikasan rad u borbi protiv terorizma, kažu iz Tužilaštva pozivajući VSTV da imenuje tužioce u Odsjeku za terorizam.

11.30 Tužilaštvo BiH saopštilo da je sinoćni dogadjaj okvalifikovan kao terorističko djelo.

10.30 Kladionicu "5 plus", koja se nalazi u ulici Safeta Zajke 241, trenutno obezbjeđuju policajci, a tamo je uviđaj završen jutros.

Porodična kuća u Ibrahima Perviza 14, na Sokolju, "ograđena" je policijskim trakama i u njoj se, osim inspektora, nalazi i porodica ubice.

Komšije nisu krile iznenađenje, opisujući Omeragića kao "finog momka, koji je volio djecu i životinje". Dodaju da porodica živi u toj kući od prije rata, ali otkrivaju i kako je Omeragić svojevremeno služio zatvorsku kaznu u Zenici, ali ne znaju zbog čega.

Međutim, nisu svi istog mišljenja.

"Pustio je bradu, počeo da nosi skraćene pantalone. Rano je ostao bez majke, koja je izvršila samoubistvo skokom u bunar, a njegov otac se poslije oženio i radi kao vozač autobusa u GRAS-u. Zove se Hasan. Znam da je trebao ići u penziju, ali mu nije bio uplaćen staž. Otac mu je, inače, veoma fin čovjek, fin komšija, za razliku od njega", rekla je jedna od komšinica.

Kako saznajemo, živio je u zajednici za ocem, maćehom i bratom.

Jedan od susjeda u blizini kladionice je rekao da su u trenutnu napada pomislili da je u pitanju  vojna vježba, ali su odmah potom ugasili svjetla i spustili roletne.

U trenutku "krvavog pira" Enesa Omeragića u kladionici se nalazilo 5 ljudi, a jedan od njih, Murat Halilović, je za "Nezavisne" ispričao šta se dogodilo u tih nekoliko sekundi.

"Čim je zakoračio u prostoriju počeo je da puca. Nalazio se tačno između mene i prijatelja, s kojim sam uspio nekako pobjeći. Kasnije, kad smo se vratili, vidjeli smo stravičan prizor. Poznajem Omeragića od ranije, ali ga prije ubistava nisam vidio u kladionici", rekao je on.

Cijeli slučaj je preuzelo Tužilaštvo BiH pod indicijom da je djelo terorizma, potvrdio je jutros Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Ovu informaciju potvrdila je i Kristina Jozić, portparol Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

"Napad na dvojicu vojnika u Rajlovcu koji se desio sinoć ima elemente terorističkog djela", navela je Jozićeva.

SIPA  je sinoć oformila poseban tim koji je pomagao o otkrivanju napadača i vršenju uviđaja. Za sada nema podataka o mogućim motivima napada.

Ubica vojnika Enes Omeragić izvršio je samoubistvo kasno sinoć, a prema nezvaničnim informacijama, raznio se bombom.

Nema službenih informacija da li se još neko nalazio u kući u kojoj je Omeragić izvršio samoubistvo.

U ulici Safeta Zajke u sarajevskom naselju Rajlovac sinoć oko 19 časova dogodila se pucnjava u kojoj su ubijena dva vojnika Oružanih snaga BiH, a jedan ranjen.

Omeragić je potom pucao na autobus GRAS-a u kom je povrijeđen vozač i dva putnika. Federalna televizija javila je sinoć kasno da je ulazeći u kladionicu uzvikivao Alah ekber.

Direktor SIPA rekao je da je Omeragić bio vehabija.

Jedan vojnik koji je ubijen u Rajlovcu Nedeljko Radić iz Nevesinja, a drugi Armin Salkić iz Viteza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije