BiH

Ubrzanje evropskog puta BiH značajno za stabilnost

Ubrzanje evropskog puta BiH značajno za stabilnost
Ubrzanje evropskog puta BiH značajno za stabilnost

SARAJEVO - Na Međunarodnoj konferenciji "Građani kreiraju evropsku spoljnu politiku", koju je u Ljubljani organizovao Slovenački panevropski pokret, istaknuto je da bi ubrzanje evropskog puta BiH bilo značajno za stabilnost i mir u cijelom regionu.

Na ovoj konferenciji naglašeno je da EU mora imati jasniju spoljnu politiku, posebno prema jugoistočnoj Evropi, tako da nijedna zemlja ne bi ostala izvan procesa proširenja, saopšteno je iz Panevropske unije BiH.

Učesnici su izrazili nadu da će BiH što prije dobiti status kandidata za članstvo u EU, te pozvali da se BiH omogući specijalni status koji bi podrazumijevao neodložno otpočinjanje pregovora sa EU, a da se u toku tih pregovora rješavaju gorući problemi u zemlji, na čemu već godinama insistira Međunarodna panevropska unija.

Predsjednik Panevropske unije BiH Vanja Gavran je najave novog rukovodstva EU da neće biti prijema novih članica u narednih pet godina nazvao obeshrabrujućim za zemlje jugoistočne Europe.

"Mjesto BiH je u EU i nema alternative tom putu. Političari BiH moraju napokon početi da djeluju proevropski", istakao je Gavran.

Gavran je najavio da će Panevropska unija BiH od 24. do 26. oktobra biti domaćin Međunarodne konferencije "BiH na prekretnici - novi pristup evropskim integracijama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije