BiH

Udruženje pravnika RS: Definisati principe složenih procesa u BiH

Udruženje pravnika RS: Definisati principe složenih procesa u BiH
Udruženje pravnika RS: Definisati principe složenih procesa u BiH

BANJALUKA - Udruženje pravnika Republike Srpske, zajedno sa ostalim stručnim i naučnim institucijama, što prije će pristupiti definisanju principa na kojima će se odvijati složeni procesi u Srpskoj i BiH, među kojima su i pitanje mehanizma koordinacije, referenduma, ali i rada sudova, uključujući i ustavne, poruke su dvodnevnog savjetovanja pravnika "Oktobarski pravnički dani" u Banjaluci.

Predsjednik Udruženja pravnika Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da su svi objavljeni referati bili posvećeni vrlo aktuelnim pitanjima o kojima se raspravlja u Republici Srpskoj, BiH i međunarodnim okvirima.

"Zatražili smo od svih da razvijaju sistem pravne države, da se pravo i pravna struka stave u prvi plan i da se pravnici izbore za smjer razvoja državnosti i ustavnosti na osnovu struke, a ne najobičnijeg političkog volontarizma", rekao je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, pravnici su u ovom procesu dinamičan faktor i preduzeće sve što je u okviru zakona i demokratskih principa.

"Naravno, pravnici ne mogu ništa odlučiti, ali će svoje stavove uputiti institucijama Republike Srpske i BiH", rekao je Kuzmanović.

Dekan Pravnog fakulteta banjalučkog Univerziteta Vitomir Popović najavio je da će uskoro biti održan naučni skup na kojem će učestvovati vodeći eksperti iz ustavnog i drugih pravnih oblasti i na kojem će se raspravljati o pitanjima u vezi sa referendumom, ne samo o statusu Suda i Tužilaštva BiH, već i o problemu prenošenja nadležnosti na nivo BiH.

"Posebna pažnja biće posvećena mehanizmu koordinacije, koji bi trebalo da to bude u punom smislu, a ne centralistički pristup sa nivoa BiH i nametanje bilo kakvih rješenja koja ne poznaje sadašnja ustavna struktura BiH i Republike Srpske", rekao je Popović.

Upitan da li daje prednost strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa u BiH ili referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH, Popović je odgovorio da bi, ako dođe do poboljšanja u pogledu rada ovih institucija, ta pitanja možda i mogla biti eliminisana i da bi bilo moguće govoriti o drugačijem pristupu referendumu.

"Prije svega, na sceni imamo odluku Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu, koja se mora izvršiti, a s druge strane, mislim da ne postoje prepreke da se i u okviru strukturalnog dijaloga dođe do rješenja na zadovoljstvo Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/", rekao je Popović.

Prema njegovom mišljenju, bez dijaloga ne može se govoriti o bilo kakvom rješavanju odnosa u BiH.

"Smatram da dijalog treba da bude na prvom mjestu, ali ne dijalog koji ne daje nikakve rezultate, već da se u međusobnim odnosima Republike Srpske i FBiH sagledaju činjenice u svjetlu sadašnje ustavne strukture BiH kao države dva entiteta i tri naroda. Sve drugo nema nikakvog smisla", rekao je Popović.

Međunarodno savjetovanje pravnika "Oktobarski pravnički dani" okupilo je juče i danas na Pravnom fakultetu banjalučkog Univerziteta 700 učesnika, a objavljeno je više od 80 referata u tri toma.

Organizator skupa su Udruženje pravnika Republike Srpske i Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci, a suorganizator Advokatska komora Republike Srpske, Notarska komora, Centar za edukaciju sudija i tužilaca i Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije