BiH

Uhapšen general Novak Đukić

Uhapšen general Novak Đukić
Uhapšen general Novak Đukić

BANJALUKA - Penzionisani general Novak Đukić (52), bivši načelnik Generalštaba Vojske RS, uhapšen je juče ujutro u Banjaluci zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

General Đukić osumnjičen je da je 25. maja 1995. godine, kao oficir VRS, učestvovao u granatiranju Tuzle, kada je od granate ispaljene sa položaja Vojske RS na tuzlanskoj kapiji ubijena 71 osoba, a ranjeno 150. Najmlađa žrtva je imala tri godine, a najstarija 30. 

`Đukić je predat tužiocu, koji će ga saslušati, nakon čega će biti odlučeno da li će mu biti određen pritvor`, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Kako je saopšteno, akciju hapšenja izveli su pripadnici SIPA po nalogu Tužilaštva BiH, koje u junu ove godine preuzelo istragu o masakru na Tuzlanskoj kapiji od Kantonalnog tužilaštva u Tuzli. Predmet je 2004. godine bio poslan na ocjenu Haškom tužilaštvu, ali je vraćen zbog nedostatka dokaza. Istragom je, pored Đukića, svojevremeno bilo obuhvaćeno još oficira VRS.

Ime generala Đukića do sada se u javnosti u više navrata dovodilo u vezu s masakrom na Tuzlanskoj kapiji. Insistirajući na krivičnom progonu odgovornih za masakr, Fondacija `Istina, pravda i pomirenje` iz Tuzle još prošle godine prozivala je Đukića kao jednog od odgovornih za tragediju.

Neki federalni mediji svojevremeno su pisali da je Đukić u to vrijeme bio u komandnom lancu Operativne grupe III Vojske RS, kao komandant Taktičke grupe `Ozren`, koja je, kako su tvrdili, imala direktnu kontrolu nad dijelom fronta s kojeg je ispaljena granata.

General Đukić je, inače, za načelnika Generalštaba VRS imenovan u julu 2004. godine. Na najvišoj vojnoj poziciji u RS zadržao se svega godinu dana, a karijeru mu je zapečatio skandal s vojničkom zakletvom u kasarani `Manjača`, kad su se regruti, umjesto BiH, zakleli na vjernost RS.

Nakon skandala Đukić je smijenjen s položaja, a ubrzo poslije toga je otišao u penziju. Poslije povlačenja iz vojne službe zaposlio se u `Službenom glasniku RS`, gdje je, sve do hapšenja, obavljao dužnost zamjenika direktora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije