BiH

Uhapšen zbog ratnog zločina nad pripadnicima JNA u Velikom parku u Sarajevu

Uhapšen zbog ratnog zločina nad pripadnicima JNA u Velikom parku u Sarajevu
Uhapšen zbog ratnog zločina nad pripadnicima JNA u Velikom parku u Sarajevu

SARAJEVO - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su u Mostaru M.Č. zbog ratnog zločina počinjenog nad pripadnicima JNA 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu.

Pripadnici Sipe uhapsili su M.Č. juče postupajući po naredbi Tužilaštva BiH.

Iz SIPA je saopšteno da se M.Č. sumnjiči da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u vezi sa krivičnim djelom lična krivična odgovornost i sapočinioci u Velikom parku, kada je ubijeno osam pripadnika rezervnog sastava JNA.

Uhapšeni je priveden u službene prostorije SIPA, gdje je nad njim izvršena kriminalistička obrada, a potom je predat Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, navodi se u saopštenju.

Centar javne bezbednosti Istočno Sarajevo podnio je u maju 2005. godine prijavu protiv 13 lica osumnjičenih za ubistvo osam pripadnika JNA 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu.

U prijavi se za ovaj zločin, između ostalih, terete bivši ministar odbrane BiH Jerko Doko, komandant Teritorijalne odbrane BiH Hasan Efendić, komandant Specijalne jedinice MUP-a BiH Dragan Vikić, komandant Vojne policije takozvane Armije BiH Kerim Lučarević, načelnik Stanice javne bezbednosti Novi Grad Malik Krivić i jedan od komandanata Specijalne jedinice takozvane Armije BiH pod komandom Jusufa Juke Prazine, pokojni Davor Matić Žmira.

U Velikom parku u centru Sarajeva 22. aprila 1992. godine, naočigled brojnih prolaznika, strijeljano je osam pripadnika JNA.

Na taj dan, pedesetak metara od zgrade Predsjedništva BiH i u neposrednoj blizini Doma policije, zločinački su ubijeni zarobljeni rezervisti JNA Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović.

O ovom slučaju vođeno je više istraga, među kojima su one Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Haškog suda. U Hagu je saslušano više svjedoka, a jedan od najvažnijih bio je bivši pripadnik AID-a Edin Garaplija koji je tvrdio da je vojnike JNA likvidirao Nedžad Herenda, pripadnik jedinice "Ševe".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije