BiH

Uhapšeni osumnjičeni za zločin u Bužimu

Uhapšeni osumnjičeni za zločin u Bužimu
Uhapšeni osumnjičeni za zločin u Bužimu

SARAJEVO - Pripadnici Sipe rano jutros su, zbog ratnog zločina počinjenog na području Bužima, uhapsili Zijada Nanića /52/, Esada Kudelića /49/, Senada Salkića /48/, Samira Isakovića /44/ i Hasana Mustafića /61/, svi iz Bužima, i Nedžada Bapića /40/ iz Bosanske Krupe.

Ova lica su uhapšena prema nalogu Tužilaštva BiH zbog ratnog zločina počinjenog na području Bužima u periodu od novembra 1994. do avgusta 1995. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Zijad Nanić, u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade i Esad Kudelić, u svojstvu komandira voda Vojne policije u Komandi 505. brigade, ostali u svojstvu vojnih policajaca, terete se da su života lišili osam zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/, jednog pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna /NO APZB/ i tri civila simpatizera NO APZB u zatvoru u kome su nezakonito držani civili i ratni zarobljenici koji su bili izloženi mučenjima, silovanjima i nečovječnom postupanju. 

Ova lica su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičena su da su na području Cazina, Velike Kladuše i Bužima, u sukobu između pripadnika 5. korpusa Armije RBiH sa pripadnicima NO APZB i VRS, u improvizovanom zatvoru formiranom u Komandi 505. bužimske brigade, 5. korpusa Armije RBiH, koja je bila smještena u bivšem hotelu "Radoč" u mjestu Radoču, opština Bužim izvršila ratni zločin. 

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije