BiH

Ujedinjena Srpska: Partije da donesu zajednički stav o referendumu o ulasku u NATO

Ujedinjena Srpska: Partije da donesu zajednički stav o referendumu o ulasku u NATO
Foto: Ilustracija | Ujedinjena Srpska: Partije da donesu zajednički stav o referendumu o ulasku u NATO

BANJALUKA - Predstavnici stranke Ujedinjena Srpska poručili su danas u Banjaluci da će se Ujedinjena Srpska odazvati ukoliko predsjednik Republike Milorad Dodik pozove na razgovor predstavnike političkih partija u vezi sa referendumom o ulasku BiH u NATO, jer partije iz Srpske treba da donesu zajednički stav, a prepucavanja nisu u korist Srpskoj.

Na konferenciji za novinare istaknuto je da građani Republike Srpske trebaju biti ujedinjeni kada je riječ o nacionalnim interesima Srpske, ali i usmjereni na njeno jačanje iznutra.

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Natalija Trivić pozvala je kompetentne ljude, sa znanjem i energijom, da se pridruže timovima ove stranke, koji će se baviti kreiranjem konkretnih programa i mjera za razvoj Republike Srpske i poboljšanje života njenih građana.

"Moramo se baviti podsticajima za mlade, prekvalifikacijama radnika u smislu novih tehnologija. Firme koje trenutno postoje u Srpskoj su tehnološki razvijene i zahtijevaju nova stručna znanja i kompetencije", rekla je Trivićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je dodala da se program mora usmjeriti na ravnomjeran razvoj Srpske.

Šef Tima Ujedinjene Srpske za razvoj Mario Milanović poručio je da je potrebno stimulisati preduzetništvo, stvaranje stručnog i kvalitetnog kadra, ulaganje u nauku i obrazovanje čime bi postali konkurentni.

"U Srpskoj su potrebne nove makroekonomske politike za podsticanje investicija koje obuhvataju cijelu privredu i ulaze u tekuće reforme i poboljšanje ekonomskog upravljanja u svrhu povećavanja produktivnosti s ciljem dobrih poslova koji će dugoročno obezbijediti stabilniju i bolju ekonomiju Srpske", rekao je Milanović.

On je ukazao na odlazak velikog broja mladih u inostranstvo i da je natalitet u padu, ali i da na tržištu rada ima dosta nekvalifikovane radne snage, što treba promijeniti.

Generalni sekretar Ujedinjene Srpske Neven Stanić rekao je da mladi odlaze jer se ne osjećaju korisnim i produktivnim u društvu, ali da imaju snagu i kapacitet i da se moraju više izboriti za proces odlučivanja.

"Samo tri odsto mladih do 25 godina u Srpskoj izlazi na izbore. Koliki god da je taj kapacitet, on nije usmjeren u pravom pravcu i ne može da donese nikakve rezultate", rekao je Stanić i naveo da godišnje iz Srpske ode oko 12.000 ljudi.

On je najavio da će Narodnoj skupštini Republike Srpske biti upućena inicijativa za izmjene i dopune zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju koje definišu uvođenje modela "test profesionalne orijentacije" koji podrazumijeva psihološko procjenjivanje sposobnosti učenika, ličnosti, interesovanja, da bi izabrali adekvatno zanimanje..

Kada je riječ o reprogramu javnog duga Srpske, iz ove stranke naglašavaju da je rješenje jačanje privrednog sektora i zapošljavanje, na osnovu čega bi se lakše servisirao dug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije