BiH

Ukazano na značaj reformi

Ukazano na značaj reformi
Ukazano na značaj reformi

SARAJEVO - Premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ukazali su na značaj reformi koje u tom entitetu i BiH treba provesti, prije svega onih od kojih zavisi ekonomski napredak.

Novalić je danas upoznao Incka o nastojanjima Vlade da stvori što povoljniji poslovni ambijent te su, u tom kontekstu, razmijenjene ideje o potrebi smanjenja opterećenja na plate. 

Istaknuta je neophodnost skraćenja procedure u dobijanju dozvola za pokretanje biznisa, te ocijenjeno da treba stvoriti takve mehanizme u kojima će investitor podnijeti zahtjev za pokretanje posla, a administracija BiH biti dužna da, u zadatom vremenskom roku, sama pribavi sve zakonom propisane dozvole. 

Incko smatra da domaća ekonomija ima brojne šanse za razvoj i proboj na druga tržišta, a da je izvoz energije iz obnovljivih izvora jedna od tih velikih mogućnosti u čemu BiH može postati prepoznatljiva.

On je naveo da zato stvari treba mijenjati puno brže nego što je sada slučaj i dodao da su za poslovne procese presudni i borba protiv korupcije i podizanje efikasnosti administracije. 

U tom kontekstu, Novalić je iznio namjeru Vlade FBiH da mijenja postojeći Zakon o državnoj službi i administraciju stavi u ulogu potpunog servisa građana i privrede.

Današnjem razgovoru u sjedištu Vlade BiH u Sarajevu prisustvovao je i zamjenik visokog predstavnika u BiH Dejvid Robinson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije