BiH

Ukinuta prvostepena presuda za zločin u Serdarima

Ukinuta prvostepena presuda za zločin u Serdarima
Ukinuta prvostepena presuda za zločin u Serdarima

SARAJEVO - Sud BiH je ukinuo prvostepenu presudu trojici osuđenih za ratni zločin nad srpskim civilima u Serdarima kod Kotor Varoša 1992. i odredio održavanje pretresa pred Apelacionim odjeljenjem ovog suda.

Prvostepena presuda ukinuta je jer je Sud BiH uvažio žalbe branilaca osuđenih Fikreta Planinčića, Seada Menzila i Mirsada Vatrače. 

Prvostepenom presudom od 13. januara 2014. Fikret Planinčić i Sead Menzil osuđeni su na 11,5 godina zatvora, a Mirsad Vatrač na zatvorsku kaznu od 10,5 godina, saopšteno je iz Suda BiH.

U ovom slučaju Rasim Lišančić je osuđen na devet i po godina zatvora, ali je postupak obustavljen 9. juna prošle godine zbog njegove smrti.

Vrijeme koje su optuženi proveli u pritvoru uračunato je u izrečene kazne zatvora. Optuženi su oslobođeni obaveze da nadoknade troškove krivičnog postupka.

Tužilaštvo BiH za napad na Serdare, u kojem je 17. septembra 1992. poginulo 16 srpskih civila, tereti Seada Menzila, Fikreta Planinčića i Mirsada Vatrača, bivše pripadnike Teritorijalne odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije