BiH

Ukinuti Odluka o prebivalištu i Zakon o povratnicima

Ukinuti Odluka o prebivalištu i Zakon o povratnicima
Ukinuti Odluka o prebivalištu i Zakon o povratnicima

SARAJEVO, BANJALUKA - Ustavni sud BiH ukinuo je i stavio van snage Odluku Vlade RS o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS kao i Zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu RS i Brčko distriktu koji je donio Parlament FBiH.

"Odluka Vlade RS u suprotnosti je sa odredbama Ustava BiH, stoga se ta odluka RS ukida i stavlja van snage čim bude objavljena u 'Službenom listu BiH'", rekao je Zvonko Mijan, šef Kabineta predsjednice Ustavnog suda BiH.

Ova odluka Vlade RS razmatrana je na zahtjev Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, i Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, koji su od Ustavnog suda BiH tražili da utvrdi da je ona suprotna odredbama Ustava BiH, budući da je pitanje prebivališta regulisano državnim zakonom.

"Shodno tome, Ustavni sud BiH je ukinuo u cijelosti Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS. Ukinuta odluka prestaje važiti narednog dana od dana objavljivanja u 'Službenom glasniku BiH'", stoji u saopštenju Ustavnog suda BiH.

Sa ovom odlukom kojom je Vlada RS, kako je ranije isticano, nastojala da spriječi izborni inženjering u RS i onemogući prijavu desetina hiljada građana iz FBiH za glasanje na izborima u RS nisu se složili najviši zvaničnici RS, ističući da je Ustavni sud BiH jedna vrsta političkog suda i pod "dirigentskom palicom međunarodne zajednice".

Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je da će Vlada RS, prije nego što stigne odluka Ustavnog suda BiH o ukidanju Odluke o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS, donijeti novi propis istog sadržaja koji će se zvati uredba i da je u tome niko neće zaustaviti.

"Ono što su naumili, neće ostvariti. Ovdje (u RS) niko se neće prijavljivati bez jasnih podataka ko je, šta je i odakle je", rekao je Dodik.

Predsjednik RS je istakao da, bez obzira na to koliko puta se Komšić i Izetbegović budu žalili i Ustavni sud BiH bude ukidao ovu odluku, Vlada RS će donositi novu.

Željka Cvijanović, premijer RS, rekla je da se ne slaže s odlukom Ustavnog suda BiH, ponovivši ranija obrazloženja o razlozima i ciljevima donošenja ove uredbe.

"Više ću moći da kažem kada pročitam tu odluku", kazala je Cvijanovićeva.

Drago Kalabić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, rekao je da Ustavni sud ima jedini cilj da sprovodi procese po nalogu međunarodne zajednice.

"To su ratni bošnjački ciljevi koji nisu uspješno sprovedeni ratnim pohodima i uz pomoć međunarodne zajednice. Ti procesi se sprovode ovom vrstom sredstava u drugoj fazi, a to je kriminalnom instrumentalizacijom pravosuđa u političke svrhe, što ne postoji ni u jednoj zemlji svijeta. U banana državama moguće je kao i u BiH da se putem pravosuđa kreiraju politički odnosi. Zna se šta je pozadina te odluke i šta je namjera onih koje ta problematika tangira. Pored dosadašnjeg kriminalnog pravosuđa, sada se može samo reći da je potpuno u službi bošnjačkih ratnih ciljeva", rekao je Kalabić, dodajući da je nedopustivo da 20 godina nakon rata nije uveden red u oblast boravišta i prebivališta te da stoga ne čudi da se određeni likovi prijavljuju na adrese Predsjedništva BiH ili drugih institucija.

Slično misli i Aleksandra Padurević, poslanik SDS-a u parlamentu BiH, ističući da je ova odluka Ustavnog suda BiH ne iznenađuje, jer je taj sud jedna vrsta političkog suda.

"Ova odluka je donesena u svrhu izbornog inženjeringa i to će dodatno zakomplikovati situaciju", kazala je Pandurevićeva.

S druge strane, Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, rekao je da je odluka Ustavnog suda BiH očekivana te da postoji i državni Zakon o prebivalištu.

"Odluka Vlade RS o dodatnim provjerama za povratnike prilikom prijave prebivališta bila je sramotna. Ljudi su bili izloženi maltretiranju, dodatnim troškovima", rekao je Genjac.

Damir Bećirović, savjetnik za unutrašnju politku i medije Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, istakao je da je to jedina odluka koju su i očekivali od Ustavnog suda BiH, jer se radi o zakonu koji se donosi na nivou BiH.

Inače, Vlada RS donijela je Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS, nakon što na nivou BiH nije bilo moguće donijeti zakon o prebivalištu i boravištu građana BiH. Ovaj zakon blokiran je na kraju parlamentarne procedure i to glasovima bošnjačkih političkih partija.

Kada je u pitanju federalni Zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u RS i Brčko distriktu, a koji je takođe ukinuo Ustavni sud BiH, on je omogućavao da povratnici iz FBiH u RS, a njih je više od 100.000, imaju pravo glasa u RS, a sva socijalna prava zadržavaju u FBiH. Ovaj zakon, kako su ranije isticali u RS, klasični je pokušaj izbornog inženjeringa i probosanskih stranaka i narušavanje sistema socijalnih prava. Apelaciju za ocjenu ustavnosti ovog zakona pokrenula su 34 poslanika iz RS.

"Ustavni sud BiH saopštio je da je istovremeno ukinuo federalni Zakon o povratnicima i RS odluku o prebivalištu. Pokušaj vrlo čudnog balansa", napisao je na svom Twitter nalogu Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS.

Odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju federalnog Zakona o povratnicima Genjac nije želio komentarisati, ističući da ne zna na koji način je dato obrazloženje i šta tačno podrazumijeva odluka.

"Što se tiče odluke Ustavnog suda BiH da zakon nije u skladu sa Ustavom, mi ćemo je poštovati i tražićemo način da zaštitimo povratnike na bolji način, ali u skladu sa Ustavom", rekao je Genjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije