BiH

Uklonjena zastava ISIL-a u Gornjoj Maoči?

Uklonjena zastava ISIL-a u Gornjoj Maoči?
Uklonjena zastava ISIL-a u Gornjoj Maoči?

BRČKO - Novinari koji su jutros ušli u Gornju Maoču, na kućama tamošnjih stanovnika nisu zatekli izvješene zastave ''Islamske države'', kao ni druga teroristička obilježja.

Edis Bosnić, pripadnik selefijske zajednice u Gornjoj Maoči kazao je da oni "žive normalan i miran život" i da zastave ISIL-a koje su se dan ranije pojavile u tom selu nisu djelo te zajednice, javio je Avaz.

Objasnio je da su u selo došla "dvojica ljudi sa strane" koji su na napuštenu kuću postavili zastave ISIL-a i da zajednica kojoj on pripada nema ništa sa tim djelom.

Stanovnici ovog mjesta koje teritorijalno pripada Distriktu Brčko skoro su deceniju pod istragom policijskih i obavještajnih agencija zbog sumnje da su povezani s terorizmom.

Inače, sljedeće srijede pred Sudom BiH počinje suđenje Huseinu Bosniću, zvanom Bilal, koji je često boravio u Gornjoj Maoči i koji je nakon odlaska Nuserta Imamovića u Siriju preuzeo dužnost vođe vehabijskog pokreta u BiH.

Policija »češlja« Maoču

Pripadnici više policijskih agencija u BiH, po nalogu Tužilaštva BiH, vrše provjere u vezi sa isticanjem zastava i drugih obilježja "Islamske države" u Gornjoj Maoči, rečeno je Srni u Tužilaštvu BiH. 

 Aktivnosti na terenu provode policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, Federalne uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Policije Brčko distrikta. 

Iz Tužilaštva BiH nisu mogli dati više informacija o ovim aktivnostima. 

U Sipi su prethodno Srni potvrdili da se, u saradnji sa drugim policijskim agencijama, a uz prethodno dogovorene mjere sa Tužilaštvom BiH, preduzimaju aktivnosti u vezi sa istaknutim zastavama i obilježjima terorističke organizacije "Islamska država" u naselju Gornja Maoča. 

Radulj: Ugrožena bezbjednost građana  

Isticanje zastave i ostalih obilježja "Islamske države" na teritoriji BiH i veličanje ove terorističke organizacije, koja čini gnusne zločine nad nedužnim civilima, ugrožava bezbjednost građana BiH, izjavio je Srni zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj.

Radulj je pozdravio brzo reagovanje bezbjednosnih i pravosudnih institucija BiH za koje navodi da su prepoznale društvenu opasnost ovog čina i već reaguju na terenu. 

"Čin isticanja zastave 'Islamske države' može se okarakterisati kao krivično djelo iz grupe krivičnih djela protiv integriteta BiH propisanih Krivičnim zakonom BiH", rekao je Radulj. 

Prema njegovim riječima, na nadležnim pravosudnim institucijama je da cijene da li je u konkretnom slučaju počinjeno krivično djelo ili neki drugi delikt koji je sankcionisan zakonodavstvom BiH. 

 Bojić: Obilježja "Islamske države" nisu nikakvo iznenađenje  

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Borislav Bojić rekao je da nije iznenađen informacijom o isticanju zastava i drugih obilježja "Islamske države" u naselju Gornja Maoča, naglasivši da BiH slijedi borba protiv terorizma, koja treba da bude sistematična i organizovana.  

"Entiteti i agencije na nivou BiH imaju dovoljno kapaciteta za to, i nema razloga zbog kojih svako ne bi radio svoj posao. Potrebno je pronaći način i obezbijediti da sistem profunkcioniše i da nadležne institucije rade svoj posao", izjavio je Bojić Srni. 

On smatra da je postojeći zakonski okvir u BiH dovoljan za borbu protiv terorizma. 

"Mislim da su dovoljno definisane nadležnosti entiteta i agencija, kao što je Agencija za sitrage i zaštitu /Sipa/ BiH. Mislim i da Sipa i službe koje se bave prikupljanjem podataka imaju dovoljno ovlašćenja da reaguju u ovom i svim drugim sličnim slučajevima", dodao je Bojić. 

Ističući da je sada na agencijama za provođenje zakona da rade svoj posao, Bojić je ocijenio da bi u BiH bilo mnogo manje problema kada bi svi radili po zakonima i u skladu sa ovlašćenjima. 

"Potrebno je da budemo pravna zemlja, što bi bilo dovoljno da se spriječe ovakve i brojne druge slične pojave", zaključio je Bojić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije