BiH

Ulazak u NATO obaveza i cilj

Ulazak u NATO obaveza i cilj
Ulazak u NATO obaveza i cilj

PRIJEDOR - BiH treba da nastavi ispunjavanje uslova i dostizanje standarda koji su potrebni za članstvo u NATO-u, što je jedan od osnovnih ciljeva spoljne politike zemlje.

Poručeno je to na javnoj tribini o prednostima članstva u NATO-u i dosadašnjim iskustvima BiH u odnosima sa ovim savezom, koja je u srijedu održana u Prijedoru, a na kojoj su govorili Dragoš Milanković, šef Odsjeka za saradnju sa NATO savezom i za operacije podrške miru u svijetu Ministarstva odbrane BiH, i Ole Fauske, zamjenik komandanta NATO štaba u BiH.

"BiH nije u toliko lošoj situaciji kada je riječ o pridruživanju NATO savezu koliko je u javnosti stvorena takva percepcija", istakao je Milanković.

Dodao je da je potrebno mnogo političke volje da se prevaziđu postojeće prepreke, te naglasio da Ministarstvo sprovodi odluke koje je donijela politika.

"Naše je da učinimo sve da stvorimo mogućnost izbora za građane da kažu da li su ili nisu za pristupanje NATO savezu. Trenutno, međutim, nismo dostigli standarde potrebne za pridruživanje", rekao je on.

Podsjetio je da se cijeli region kreće u pravcu integrisanja u regionalne, evropske i atlantske strukture, te da je BiH u proteklim godinama usvojila nekoliko dokumenata u kojima se članstvo u NATO ističe kao prioritet i cilj.

"Naša odbrambena politika od 2005. do 2008. godine, koju je potpisalo Predsjedništvo BiH, kaže da je prvi korak BiH postati članica NATO-a. Parlament BiH je, u skladu s tim, usvojio Zakon o odbrani sa članom kojim se obavezuju svi da sprovode potrebne aktivnosti za prijem BiH u NATO", kazao je Milanković.

Naveo je da Ministarstvo troši 80 odsto budžeta na primanja i personal, a 20 odsto je na raspolaganju za operacije i projekte.

"Trenutno imamo dogovorenih 40 ciljeva, i vojnih i civilnih, sa NATO savezom, za čiju realizaciju nam je Savez ponudio 1.200 različitih aktivnosti. Odabrali smo 120, u kojima učestvuje 150 naših ljudi, koji po povratku u zemlju prenose ta iskustva na naše snage", rekao je Milanković.

Ole Fauske poručio je da je članstvo u NATO savezu investicija, a ne trošak. Dodao je da je Norveška, odakle dolazi, članica NATO-a od osnivanja.

"Treba znati da Savez, koji nije samo vojni, nego i politički, čini 28 zemalja članica i gdje nijedna odluka ne može biti donesena bez saglasnosti svih članica", dodao je Fauske.

Naglasio je da je uloga NATO štaba pružanje podrške, a da je odluka o stupanju u NATO politička, a ne vojna.

Na tribini su naglašene i mnoge prednosti članstva u NATO-u, od bezbjednosti do bolje ekonomije.

Zašto NATO?

"Nezavisne novine" i "Glas Srpske" objavljuju seriju tekstova o ulozi NATO-a u izgradnji bezbjednosti i očuvanju mira na teritoriji koju čine zemlje članice, kao i o tome šta BiH dobija pristupanjem NATO-u, koje su prednosti članstva u ovoj organizaciji, te u kojoj fazi je proces priključivanja BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije