BiH

Elma Đusinac uhapšena u zajedničkoj akciji bezbjednosnih institucija Srbije i BiH

Elma Đusinac uhapšena u zajedničkoj akciji bezbjednosnih institucija Srbije i BiH
Elma Đusinac uhapšena u zajedničkoj akciji bezbjednosnih institucija Srbije i BiH

BEOGRAD - Stanje bezbjednosti u Srbiji je stabilno i ne postoje ozbiljne implikacije po bezbjednost građana, a u Republici Srpskoj zadovoljavajuće, poručili su danas predstavnici Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za bezbjednost Republike Srpske nakon zajedničke sjednice.

Predsednici tih odbora Marija Obradović i Milanko Mihajlica ukazali su na neophodnost saradnje bezbjednosnih i obaviještajnih službi Srbije, Republike Srpske, BiH i uopšte u regionu, kako bi se očuvala bezbjednost i sigurnost građana.

Obradović je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da bezbjednost građana ne može da se završi na granicama i da je neophodna nužna saradnja i bezbjednosnih i obaviještajnih službi, ali i ministarstava unutrašnjih poslova u cijelom regionu.

"Ono čime možemo da se pohvalimo je da su kapaciteti MUP-a Srbije na raspolaganju potrebama RS i BiH. Ovo što se dogodilo tokom dana, hapšenje državljanina Srbije, rezultat je dugotrajne akcije", rekla je Obradović.

Prema njenim riječima, na sednici je zaključeno da je stanje bezbjednosti u Srbiji stabilno i da ne postoje ozbiljne implikacije po bezbjednost građan u Srbji, dok je nešto drugačija situacija u BiH, odnosno na teritoriji Republike Srpske. Ona je dodala da je današnji sastanak prvi i da će slijedeći biti održan u Banjaluci.

Mihajlica je kazao da je stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj na zadovoljavajućem nivou, i pored brojnih izazova koji opterećuju region i cio svijet s obzirom na brojne terorističke akte i pretnje.

Republika Srpska, prema njegovim riječima, čini sve što je u njenoj nadležnosti da svim građanima obezbjedi mir, stabilnost i bezbjednost i da čini dodatne napore kako bi tamošnji MUP bio osposobljen, opremljen i obučen za izvršavanje svih zadataka.

"U tom kontekstu verujemo da MUP ima dovoljno snage i kapaciteta da građanima u Republici Srpskoj i pored brojnih izazova u borbi protiv terorizma obezbjedi mir i stabilnost", rekao je Mihajlica.

I on je ukazao na potrebu zajedničkog djelovanja bezbjednosnih institucija, kako u BiH, tako i u regionu, kada je u pitanju borba protiv terorizma i drugih bezbjednosnih rizika.

Mihajlica je dodao da je današnje hapšenje državljanke Srbije pod sumnjom za terorizam upravo plod zajedničkih aktivnosti organa Republike Srpske, BiH, Srbije i zemalja u regionu.

Obradović je dodala da je na zajedničkoj sjednici bilo riječi i o nasilju nad ženama, budući dda je danas Dan borbe protiv nasilja nad ženama u porodici, pa su članovi ta dva tijela najoštrije osudili svaku vrstu nasilja nad ženama i pozvali da se što više prijavljuju slučajevi nasilja.

 

Vezana vijest: SIPA u Kalesiji uhapsila državljanku Srbije zbog sumnje u povezanost sa terorizmom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije