BiH

Ultimatum SDP-a: Podržite budžet ili izađite iz koalicije

Ultimatum SDP-a: Podržite budžet ili izađite iz koalicije
Ultimatum SDP-a: Podržite budžet ili izađite iz koalicije

SARAJEVO - SDA ne može ostati dio vladajuće većine ako ne podrži budžet, poručili su danas čelnici SDP-a.

"Budžet je najvažniji politički dokument koji jedna vlada usvaja. Na tom dokumentu se u svim demokratijama u Evropi i u svijetu vidi ko je vlast, a ko je opozicija. Ko ne podrži budžet ne može biti u vlasti", rekao je Saša Magazinović, član Predsjedništva SDP-a.

On je rekao da odluka SDA, koja je u Predstavničkom domu u četvrtak odbila da podrži budžet BiH, ne može štetiti BiH, jer je budžet prošao i bez glasova SDA, ali da može štetiti toj stranci.

"Do konačnog usvajanja budžeta još ima vremena da SDA razmisli o onome šta može izazvati svojom odlukom, prije svega za sebe, a ne za državu, za nju ne treba da brinu", rekao je Magazinović.

Rekao je da će prilika da se sa SDA raspravi stav o budžetu biti već u Mostaru naredne srijede, za kada je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, sazvao sastanak o implementaciji presude "Sejdić i Finci" i implementaciji dogovora iz Banjaluke iz marta.

Na budžetu se u svim demokratijama vidi ko je vlast, a ko opozicija. Ko ga ne podrži ne može biti u vlasti, kazao Magazinović

Eksplicitnu podršku za slanje SDA u opoziciju je SDP juče dobio i od Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, koji je rekao da će podržati Zlatka Lagumdžiju, lidera SDP-a, da "izbaci" SDA iz Savjeta ministara BiH i iz Vlade FBiH.

"Znam da je gospodin Lagumdžija nekoliko puta javno govorio da će SDA, ako ne glasa za budžet, biti izvan vlasti na nivou BiH i FBiH. Ja ću mu dati podršku. Ja zaista smatram da SDA treba izbaciti iz Savjeta ministara. Ali pošto ja nisam nikakva vlast u FBiH vjerovatno je Lagumdžija taj koji treba da ih izbaci iz vlasti i očekujem da će se to i desiti", rekao je Dodik.

On je rekao da je kalkulantska politika SDA razlog što traže poseban status za Srebrenicu u Izbornom zakonu BiH, te da su iz istog razloga izazvali probleme i s vojnim penzionerima.

Rekao je da će u Mostaru biti tema odnos SDA prema budžetu, ali i implementacija presude "Sejdić i Finci". Ponovio je da je RS spremna na izmjenu Ustava na način da se izbaci riječ "Srbin" i ubaci riječ "jedan iz RS", kako bi bila izbjegnuta diskriminacija.

"Neće biti prihvaćen indirektan izbor člana Predsjedništva u parlamentu. FBiH nas ni na koji način ne može uslovljavati. Ovaj narod će uvijek birati svog člana Predsjedništva neposredno", rekao je Dodik.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, rekao je da ne želi komentarisati eventualni izlazak SDA iz šestorke.

"Radi se o odnosima između SDA i SDP-a, koji će se, prije svega, negativno odraziti na FBiH, a time i na BiH i na RS", rekao je Bosić.

Veso Vegar, portparol HDZ 1990, kaže da u ovoj stranci nisu kategorički ni za ni protiv izbacivanja SDA iz šestorke.

"Od formiranja koalicije više stranaka došlo je do neslaganja u vezi s jednim veoma bitnim pitanjem, gotovo najvažnijim dokumentom koji se donosi u jednoj godini. Stvar je svih stranaka da se odrede prema jednom takvom iskakanju SDA mimo pravila dogovorene igre. Vidjećemo da li će oni u drugoj fazi biti protiv ovoga i mislim da još treba sačekati", kaže Vegar.

Na konstataciju da u SDP-u kažu da SDA, ukoliko ne podrži budžet, treba da bude izbačena, Vegar kaže da je evidentno da između njih ima neslaganja pa i sukoba.

"Ponašanje SDA u vezi s budžetom je kap koja je prelila čašu", kaže Vegar.

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, juče je, uprkos nezadovoljstvu ostalih stranaka u vezi s ovim potezom, ponovio da SDA nikad neće podržati ovakav budžet, ali je moguće da podrži budžet ako budu usvojeni njeni amandmani koji su u izradi.

Zukić ponovio da SDA nikad neće podržati ovakav budžet

Rekao je da SDA ne zanimaju komentari koje preko medija upućuju Dodik i SDP.

"Lagumdžiji i Dodiku je puno vremena trebalo da se pomire, a sad im ne treba dugo da prave neke zajedničke akcije. Našli su se u sekundi", rekao je Zukić.

Potvrdio je da će SDA učestvovati na sastanku u Mostaru i u svemu što može dati pozitivan doprinos BiH, ali da nema namjeru nikom da se pravda.

Istorija sastanaka šestorke

Lideri šest političkih partija započeli su seriju razgovora početkom septembra 2011. godine. Prvi sastanak održan je u Mostaru i na njemu su približeni stavovi u vezi sa donošenjem zakona o popisu stanovništva i sistemu državne pomoći, raspodjeli vojne imovine, ali su pogledi ostali udaljeni po pitanju formiranja Savjeta ministara i sprovođenja presude "Sejdić i Finci".

Desetak dana nakon toga, sastanak šestorke je u organizaciji lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije održan u Sarajevu, ali na njemu nije postignut nikakav dogovor. Poslije sastanka u centrali SDP-a, krajem septembra prošle godine održan je sastanak šestorke u Brčkom, a domaćin je bio Mladen Bosić, lider SDS-a. Tada su približeni stavovi o formiranju Savjeta ministara BiH, ali nije došlo do njegovog formiranja. Nakon toga krajem decembra u organizaciji Sulejmana Tihića, lidera SDA, sastanak je održan u Sarajevu, kad je postignut dogovor o formiranju Savjeta ministara, setu evropskih zakona ali bez vojne imovine i pitanja usklađivanja Ustava BiH s presudom u predmetu "Sejdić i Finci". Poslije toga domaćin sastanka u Banjaluci bio je lider SNSD-a Milorad Dodik i na tom sastanku dogovoreni su pitanje vojne imovine i okvirni budžet BiH.

Imovina

Politički sporazum lidera šest vladajućih političkih stranaka u BiH o državnoj imovini treba da bude implementiran, a biće odbačen svaki pokušaj da se taj sporazum revidira, rekao je juče Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a.

O ovom pitanju će biti riječi na sljedećem sastanku šestorke u Mostaru u narednu srijedu.

"Apsolutno je jasno na koji način se to pitanje može riješiti i sprovesti postignuti dogovor. Ona imovina u kojoj se nalaze organi BiH nije predmet spora i ona će biti uknjižena automatski, s tim što se sva ostala imovina knjiži na entitete, kantone i opštine shodno činjenici gdje se nalaze i shodno iskazanim funkcionalnim potrebama", pojasnio je Dodik.

Tihić: Nećemo raditi protiv BiH

Sulejman Tihić, lider SDA, izjavio je u petak da ta stranka neće nikada, zbog nekoliko ministarskih mjesta, raditi protiv interesa države BiH.

"Ako treba da nas zbog budžeta, Srebrenice, distrikta Brčko i Mostara izbace iz vlasti, onda ćemo mi pristati i na to, ali nećemo izdati interese države i našeg naroda", kazao je Tihić.

On je kazao da SDA neće nikad pristati na "legalizaciju posljedica genocida i da načelnik Srebrenice bude predstavnik političke opcije koja negira genocid".

Tihić je još jednom ponovio kako postoje problemi između SDA i SDP-a, ali koalicija neće biti dovedena u pitanje.

"Računajući interese građana i države BiH, koalicija nema alternativu", kazao je Tihić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije