BiH

Umićević: Srpska talac BiH

Umićević: Srpska talac BiH
Umićević: Srpska talac BiH

BANJALUKA - Savjetnik za privredu predsjednika Republike Srpske Marinko Umičević upozorava da je Srpska talac BiH i precizira da političari iz Federacije BiH na sve načine koče njen napredak i razvoj.

Umičević za Srnu ističe da je 70 odsto problema koje ima privreda Republike Srpske uzrokovano negativnim odnosom političara iz Federacije BiH i navodi brojne primjere opstrukcija koje dolaze iz Sarajeva.

Političari iz Federacije BiH svim sredstvima pokušavaju da blokiraju povoljan ruski kredit koji je predsjednik Srpske Milorad Dodik već dogovorio u Moskvi.

Federacija BiH koči i potpisivanje ugovora o izgradnji kraka gasovoda "Južni tok" kroz Srpsku i osporavaju potpisivanje ugovora sa Rusijom kojim bi Srpska dobila status povlašćene nacije u izvozu svojih proizvoda i usluga na rusko tržište.

Bez saglasnosti političara iz Federacije BiH, Republika Srpska ne može da zaključi ugovore o izgradnji hidro elektrana na Drini. Iz Sarajeva, kaže Umičević, svakodnevno stižu opstrukcije i za mnoge druge pokušaje da se obezbijedi brži privredni razvoj i napredak Republike Srpske

Zajedničke institucije BiH destimulišu privredni razvoj Republike Srpske i glomaznom i preskupom administracijom. Samo za Oružane snage BiH godišnje se izdvaja više od 350 miliona KM, iako tu vojsku čini 80 odsto oficira i samo 20 odsto vojnika!?

Za poreske obveznike u Srpskoj preskupa je i ovakva Centralna banka, čija se uloga svela na održavanje stabilnosti kursa KM. Međutim, i taj kurs je nerealan, tako da i to negativno utiče na poslovanje privrede u Srpskoj.

Samo po osnovu negativnih kursnih razlika fabrika obuće "Bema" iz Banjaluke godišnje izgubi gotovo šest miliona maraka.

Umičević naglašava da privrednici iz Republike Srpske imaju mnogo štete i zbog jedinstvene stope PDV-a od 17 odsto i navodi da nije realno da se plaća isti iznos PDV-a na luksuzne proizvode i na osnovne životne namirnice i lijekove.

Obućarska industrija u Republici Srpskoj traži vraćanje PDV-a na topli obrok i prevoz radnika.

"Srednjoevropski ugovor o slobodnoj trgovini CEFTA ima nepovoljne uslove za uvoz, izvoz i zaštitu domaće proizvodnje", ukazuje Umičević i ocjenjuje da bi nadležni u Sarajevu hitno morali da traže promjenu tih uslova.

Da biste iz Srbije ili neke druge zemlje koja nije članica EU uvezli đonove ili neki drugi repromaterijal potreban za proizvodnju domaće cipele - morate da platite 15 odsto carine, a ino-partner u EU na taj isti uvoz plaća carinu od tri odsto!?

"Tri ino-partnera su nas zbog visokih carina do sada napustila i otišli da rade u Hrvatsku. To je nametnuto da mi ne bi pravili svoje cipele, jer smo onda konkurencija Zapadu", pojašnjava Umičević.

U BiH uvozi se čak 99 odsto potrebnih količina obuće, iako se zna da je ona peta zemlja u svijetu po izvozu obuće?!

Zatim, BiH ima 1,8 milijardi maraka odobrenih, a ne iskorištenih kredita na koje zbog toga plaća penale međunarodnim finansijskim organizacijama. Još banalniji je primjer da zbog administrativnih prepreka lovci iz inostranstva koji dođu u ovdašnja lovišta ne mogu da iz BiH iznesu svoj lovački trofej?!

"Ko će doći da ulaže u BiH kada ovdje nema nikakvih garancija? Nema političkog dogovora ni o jednom važnijem pitanju. Političari iz Federacije BiH ne mogu da se dogovore ni o realizaciji odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu 'Sejdić - Finci", navodi Umičević za Srnu.

Zbog svega toga, smatra Umičević, svi političari iz Srpske u Sarajevu moraju da govore jednim glasom, te da eventualne nesporazume ostave po strani i da ih rješavaju u Republici Srpskoj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije