BiH

Umjesto digitalizacijom, BiH se bavi direktorima

Umjesto digitalizacijom, BiH se bavi direktorima
Umjesto digitalizacijom, BiH se bavi direktorima

BANJALUKA - Umjesto da BiH donese nove politike razvoja komunikacija u BiH, Regulatorna agencija za komunikacije se već sedam godina muči s izborom novog direktora.

Iako je rok za završetak digitalizacije jun naredne godine, BiH još nije uspostavila ni početne pretpostavke za njeno sprovođenje, a zadnje politike u oblasti komunikacija i javnog emitovanja istekle su još 2012. godine.

Podsjećamo, Radio-televizija RS je još 2009. godine pokušala pokrenuti digitalizaciju u BiH, ali je implicitnim uslovljavanjem podrške Huseinoviću na poziciji v.d. direktora RAK-a od strane Rafija Gregorijana, tadašnjeg prvog zamjenika visokog predstavnika, RAK zaustavio digitalizaciju, a RTRS kaznio sa 100.000 maraka. Sud BiH je poništio rješenje RAK-a i predmet vratio na ponovni postupak, koji je završen u aprilu ove godine time da je RTRS naloženo da plati 19.500 maraka zbog nelegalnog korištenja frekvencija.

Dragan Davidović, koji je u to vrijeme kao direktor RTRS pokrenuo digitalizaciju Javnog servisa RS, tvrdi da je sarajevskoj političkoj sceni i dijelu međunarodne zajednice u interesu da BiH nema sprovedenu digitalizaciju. Smatra da RAK BiH treba da bude ugašen, a umjesto njega uspostavljen RAK na nivou entiteta, koji bi vodio politiku razvoja digitalnih sistema emitovanja.

"RTRS je započeo proces digitalizacije i BiH priključio tehnološki naprednim zemljama Evrope. Umjesto podrške dobili smo zabranu dalje aktivnosti na tom polju i kaznu od 100.000 maraka, a od strane međunarodne zajednice smo optuženi da rušimo ustavni poredak BiH i ismijavamo pravnu državu", rekao je on.

OHR i Savjet ministara već sedam godina nelegalno omogućavaju Huseinoviću da ostane na poziciji direktora RAK-a, tvrdi Šolaja

Davidović smatra da je kazna RTRS bila dio projekta destabilizacije i disciplinovanja RS od 2007. godine, te da je tada bilo mnogo novinskih članaka i televizijskih emisija s ciljem diskreditacije RS.

"Da li smo zaboravili agresivne nastupe Tužilaštva BiH, koje je otvorilo proces protiv najviših zvaničnika RS, političke pritiske sarajevskih političara, predstavnika međunarodne zajednice, nevladine organizacije 'Transparency' i sličnih", naveo je on.

Miloš Šolaja, član Savjeta RAK-a, za kašnjenje u digitalizaciji krivi OHR i Savjet ministara BiH, što, kako smatra, već sedam godina nelegalno omogućavaju Huseinoviću da ostane na poziciji direktora RAK-a.

"Visoki predstavnik kao institucija je mogao da iskoristi svoj uticaj još 2007, kad je sve u RAK-u krenulo nelegalnim tokom u vezi s direktorom Huseinovića. Umjesto da OHR da podršku vladavini zakona, on se postavlja kao vrlo kontraproduktivna institucija u cijeloj priči", rekao je on.

Kako je istakao, umjesto da ucjenjuje Huseinovića kažnjavanjem RTRS, OHR je trebalo da se založi da Savjet ministara potvrdi legalno izabranog direktora RAK-a. Podsjetio je da je Savjet RAK-a u februaru ove godine jednoglasno izabrao Srđana Rajčevića za novog direktora RAK-a, a da Savjet ministara BiH nije iskoristio zakonski rok od 30 dana da da svoje mišljenje na izbor. Smatra da je apsurdno da bi direktor bilo kog javnog servisa u BiH, koji bi želio da sprovede digitalizaciju, bio u poziciji da prekrši zakon jer Savjet ministara ne radi svoj posao na razvoju digitalizacije.

Iz RAK-a nam je juče saopšteno da je u junu ove godine upućen dopis Ministarstvu finansija i trezora BiH da se RTRS uplati 55.100 maraka kao razlika iznosa od 75.000 maraka koji je RTRS ranije morao da uplati na ime plaćanja kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije