BiH

Umjesto zajedničkih, pojedinačni razgovori o izmjenama Izbornog zakona BiH

Umjesto zajedničkih, pojedinačni razgovori o izmjenama Izbornog zakona BiH
Foto: N.N. | Umjesto zajedničkih, pojedinačni razgovori o izmjenama Izbornog zakona BiH

SARAJEVO - Sastanak predstavnika Delegacije Evropske komisije, Ambasade SAD i Misije OSCE-a u BiH sa članovima političkih partija zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH održan je danas u Sarajevu, ali razgovori nisu bili zajednički, nego pojedinačni.

Kako je za "Nezavisne" potvrdila Borjana Krišto, zamjenik predsjednika HDZ BiH i predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH, organizatori sastanaka, Ambasada SAD u BiH i Evropska komisija, odvojeno su pozvali predstavnike stranaka koje participiraju u parlamentu BiH da razgovaraju o izmjenama Izbornog zakona BiH.

"Pozvali su nas odvojeno, to je tačno. I na tom sam sastanku. Kažu da će sad ovako razgovarati sa svima, da pokušaju postići dogovor. Ne znam da li su druge zvali. Rekli su da jesu. Samo toliko vam mogu reći", kazala je Krišto.

Šefik Džaferović (SDA), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, kazao je "Nezavisnim" da nije obaviješten o ovom sastanku.

"Ja ne znam za sastanak, a trebalo bi", kazao je Džaferović, koji je u SDA jedan od glavnih aktera vezanih za Izborni zakon.

Damir Bećirović, poslanik DF-a u Predstavničkom domu BiH, kazao je "Nezavisnim" da je obaviješten da je zajednički sastanak otkazan, ali da nisu navedeni razlozi otkazivanja.

"Pitao sam ih zašto. Odgovorili su mi 'bolje je da ne znate'. Inače smo se do pred božićne i novogodišnje praznike sastajali svake srijede", kazao je Bećirović. I iz Misije OSCE-a nisu mogli da kažu razloge otkazivanja zajedničkog sastanka, naglašavajući da oni nisu njegov organizator.

Ovo nije prvi sastanak jer su oni i ranije održavani i bili su zatvoreni za javnost. Na sastancima učestvuju predstavnici stranaka koji su u njima zaduženi za izmjene Izbornog zakona BiH. Trenutno su u parlamentarnoj proceduri dva prijedloga izmjena Izbornog zakona, prijedlog delegata hrvatskog naroda u Domu naroda BiH koji je dobio većinu glasova u ovom domu, te prijedlog poslanika SDA u Predstavničkom domu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije