BiH

Upravni Odbor Strategije JIE 2020 sastao se u Tirani

Upravni Odbor Strategije JIE 2020 sastao se u Tirani
Upravni Odbor Strategije JIE 2020 sastao se u Tirani

TIRANA/SARAJEVO – Upravni odbor strategije „Jugoistočna Evropa 2020“ (JIE 2020) održao je drugi sastanak danas u Tirani.

Strategija je glavni instrument Vijeća za regionalnu saradnju za poticanje rasta u regionu, stvaranje radnih mjesta i pomoću procesu pristupanja Evropskoj uniji. Strategija je usvojena u novembru 2013. godine a današnji sastanak Upravnog odbora bio je prilika da se ocijene dosadašnji rezultati i prilagode buduće aktivnosti. 

Upravnom odboru je predstavljen godišnji izvještaj o provedbi strategije JIE 2020 koji zainteresiranim akterima pruža informacije o ostvarenom napretku, ukupnom rukovođenju i smjernicama strategije kao i o političkom i ekonomskom kontekstu u sklopu kojeg se realizira.

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović osvrnuo se na politički i ekonomski kontekst napretka strategije rekavši da „je za ključne elemente strategije kao što su transport, energija, konkurentnost i integriran rast osigurana podrška premijera ekonomija sa Zapadnog Balkana i nekoliko zemalja članica EU kroz Berlinski proces“. Svilanovićje upozorio i da je prosječan rast regiona u 2014. godini bio nula, što ukazuje na ekonomsku stagnaciju. Također je govorio o glavnim izazovima s kojima se Jugoistočna Evropa suočava na nekoliko polja, a posebno u oblasti tržišta rada gdje su naročito mladi, žene i ugrožene grupe u nepovoljnom položaju.  

Direktor za Zapadni Balkan u Generalnoj Direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Jean Eric Paquet govorio je o važnosti nastavka programa reformi a posebno u oblasti vladavine prava i javne uprave. Paquet je rekao da reforme trebaju imati brze koristi za građane u obliku stvaranja radnih mjesta i obilja. To je također potrebno, rekao je Paquet, „kako bi se uvjerilo javno mnijenje u Evropskoj uniji da je Balkan region mogućnosti, a ne teret“. 

Članovi Upravnog odbora su imali i priliku da vide novu platformu Vijeća zasnovanu na Internetu, takozvanu „tabelu razvoja Jugoistočne Evrope“ koja će danas biti zvanično puštena u rad. Tabela pruža obilje informacija o ciljevima, pokazateljima i dosadašnjem napretku u provedbi strategije JIE 2020 kao i mišljenjima kako građana tako i privrednika.

„Ovakav stepen transparentnosti i otvorenosti je važan doprinos zadobijanju većeg vlasništva i podrške strategiji od građana regiona,“ rekao je Goran Svilanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije