BiH

Uskoro inicijativa za povećanje penzija za tri odsto

Uskoro inicijativa za povećanje penzija za tri odsto
Uskoro inicijativa za povećanje penzija za tri odsto

BANJALUKA - Socijalistička partija /SP/ će narednih dana uputiti inicijativu Vladi Republike Srpske da penzije budu povećane za novih tri odsto i da ta odluka stupi na snagu od 1. oktobra, izjavio je predsjednik ove stranke Petar Đokić.

"To će biti zahtjev socijalista i mislimo da je to moguće realizovati. Na ovaj način ćemo pokrenuti sve one koji ne plaćaju redovno doprinose i sva inspekcijska tijela da rade više da bi doprinosi bili naplaćeni", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci u pauzi savjetovanja za kandidate i članove izbornih štabova Socijalističke partije povodom predstojećih opštih izbora u BiH.

On je naglasio da je penzijski sistem u Srpskoj sada stabilan i da će takav i ostati u narednom periodu, ako socijalisti budu u mogućnosti da utiču na njega i da ga drže na principima na kojima su ga i uspostavili.

Đokić je podsjetio da se penzije isplaćuju redovno i da su povećane za 7,3 odsto, te da prvi put Republika garantuje isplatu penzija.

On je dodao da su za borce povećane naknade za osam odsto u roku od dvije godine i da se dalje teži da se takav sistem održi.

"Nastojali smo da smanjimo broj nezaposlenih i uspjeli smo u tome, a i dalje se borimo da povećamo broj zaposlenih. Do kraja godine biće još 3.000 novozaposlenih lica kroz realizaciju Akcionog plana o zapošljavanju", naveo je Đokić koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

On je naglasio da je Republici Srpskoj potreban veći nivo odgovornosti za vršenje svake dužnosti i da svako ko bude izabran bude mnogo odgovorniji i posvećeniji poslu.

Đokić je osudio izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića prema kojoj direktora Agencije za istrage i zaštitu Gorana Zupca "treba strpati u zatvor", ističući da je drsko i pretenciozno tako nešto reći.

On je ocijenio da to govori i o odnosu prema funkcionisanju BiH i njenih institucija, te da nije prvi put da Izetbegović i još neki bošnjački političari "iskaču" sa stavovima da su oni ti koji imaju snage "nekoga strpati u zatvor".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije