BiH

Uskoro zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Makedonije

Uskoro zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Makedonije
Foto: Savjet ministara | Uskoro zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Makedonije

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i premijer Makedonije Zoran Zaev najavili su nakon sastanka u Sarajevu da će u narednih nekoliko mjeseci biti održana zajednička sjednica makedonske Vlade i Savjeta ministara, nakon koje se očekuje potpisivanje niza sporazuma.

"Imamo nekoliko spremnih memoranduma i sporazuma - od uslova putovanja građana dvije zemlje koji bi u budućnosti omogućili prelazak granice sa ličnom kartom, do različitih protokola u oblasti obrazovanja, turizma, ekonomije i tehničko-tehnološke saradnje", rekao je Zvizdić nakon sastanka sa makedonskim premijerom. 

On je saradnju između BiH i Makedonije ocijenio kao izuzetno dobru i dodao da ona ide uzlaznom linijom u sferi politike, društvenih i ekonomskih aktivnosti. 

Zvizdić je naglasio da su ciljevi i prioriteti obje zemlje identični i najavio da će BiH i Makedonija zajednički nastupati prema EU i projektima regionalne saradnje. 

Kao primjer projekta regionalne saradnje, Zvizdić je naveo inicijativu uspostavljanja avio-linije, koja bi povezala tri glavna grada na zapadnom Balkanu-Sarajevo, Podgoricu i Skoplje. 

On je istakao da će mogućnost da se pridruže biti ponuđena i drugim zemljama, kao što je Bugarska, s obzirom da su zvaničnici te zemlje izrazili želju da značajnije bude povezana sa zapadnim Balkanom. 

Zvizdić je rekao da je saradnja fokusirana i na jačanje ukupne infrastrukture, saobraćajne, energetske i digitalne, te na zajednički rad na baznom cilju, a to su evropske i NATO integracije. 

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da koristi svaku priliku da radi na jačanju regionalne saradnje, dodajući da BiH i Makedonija nemaju otvorena pitanja, ali imaju obostranu želju da unaprijede saradnju o čemu su i razgovarali na današnjem sastanku, te dogovorili neke projekte. 

Zaev je pozvao zvaničnike BiH da učestvuju u Skoplju na sajamu informacionih tehnologija u aprilu naredne godine, naglašavajući da se zalaže za svaku vrstu jačanja poslovne saradnje i uspostavljanja kontakata. 

"Poslovnu saradnju, BiH i Makedonija trebalo bi da iskoriste kako bi povećali izvoz prema EU, ali i da iskoriste tradiciju i sličan mentalitet naroda, kako bi unaprijedili standard života građana", rekao je Zaev. 

On je poručio da će u svakoj prilici kada bude razgovarao sa predstavnicima EU osim o interesima Makedonije, govoriti i o interesima naroda BiH, Srbije i Crne Gore, jer će, kako je naveo, jedino na taj način Evropa više da poštuje zemlje regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije