BiH

Ustavni sud BiH odlučuje o Zakonu o praznicima Republike Srpske

Ustavni sud BiH odlučuje o Zakonu o praznicima Republike Srpske
Ustavni sud BiH odlučuje o Zakonu o praznicima Republike Srpske

SARAJEVO - Ustavni sud BiH trebalo bi da se sutra izjasni da li je izvršena njegova ranija odluka, kojom je utvrdio da Zakon o praznicima Republike Srpske, odnosno njegov član 3b nije u skladu sa Ustavom BiH, izjavio je registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Prema njegovim riječima, u slučaju da zaključi da odluka nije izvršena, Ustavni sud BiH donosi posebno rješenje kojim se to utvrđuje, odnosno da sporna odredba neće važiti narednog dana od dana objave te odluke u Službenom glasniku.

On je istakao da se to rješenje, kao i sva prethodna u sličnim slučajevima, dostavlja nadležnom tužilaštvu BiH.

- Ustavni sud BiH je kao izuzetak ostavio Narodnoj skupštini Republike Srpske rok od šest mjeseci da taj član Zakona usaglasi sa Ustavom BiH - istakao je Mijan i dodao da je taj rok istekao u junu.

Ustavni sud BiH je u novembru prošle godine donio odluku da član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i naložio Narodnoj skupštini Republike Srpske da ga u roku od šest mjeseci od dostave ove odluke usaglasi sa Ustavom BiH.

Građani Republike Srpske izjasnili su se 25. septembra na referendumu da Dan Republike Srpske treba i dalje da ostane 9. januar.

Na istoj sjednici Ustavni sud BiH razmatraće Prijedlog budžeta ove institucije za 2017. godinu i plan svoga rada za narednu godinu.

Ustavni sud BiH je za danas zakazao javnu raspravu o apelaciji Bože Ljubića, koji je u vrijeme njenog podnošenja bio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti odredbi članova Izbornog zakona BiH u dijelu kojim je regulisano popunjavanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije