BiH

Ustavni sud BiH proglasio Dan RS neustavnim

Ustavni sud BiH proglasio Dan RS neustavnim
Ustavni sud BiH proglasio Dan RS neustavnim

SARAJEVO - Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da je član Zakona o praznicima RS koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština RS u roku od šest mjeseci taj zakon mora usaglasiti s Ustavom BiH.

Ovom, reklo bi se, očekivanom odlukom Ustavnog suda BiH, koja je donesena po apelaciji Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, praktično je osporen Dan Republike i njegova proslava u Republici Srpskoj. Izetbegović je, podnoseći apelaciju, smatrao da je izbor 9. januara za Dan Republike podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom.

Kako stoji u saopštenju, Ustavni sud BiH je utvrdio da član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, te Protokolom broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Prema odluci Suda BiH, Narodna skupština RS treba da u roku od 6 mjeseci usglasi navedeni član Zakona o praznicima Republike Srpske sa Ustavom BiH.

"Ustavni sud ponovno naglašava da se ovom odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti (kao ni slično pravo građana bilo koje druge vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini) da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obilježavaju svoje blagdane, uključujući i slavu Svetog Stefana. Prema mišljenju Ustavnoga suda, takve slobode i prava, a posebno njihovo slobodno manifestiranje, samo potvrđuju multikonfesionalni i multikulturalni karakter Bosne i Hercegovine kao države i društva. Stoga se ovakva odluka Ustavnoga suda u tome kontekstu ne može nikako drukčije razumijevati", stoji u saopštenju.

Ustavni sud BiH je obustavio postupak po zahtjevu Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 2.b) Zakona o praznicima Republike Srpske zbog toga što je podnosilac zahtjeva odustao od zahtjeva.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine nastavlja 95. plenarnu sjednicu u petak.

Usvojen zahtjev Košarca o stranim dozvolama za prevoz tereta

Ustavni sud BiH usvojio je zahtjev Staše Košarca za ocjenu ustavnosti Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijumima, postupku i načinu raspodjele stranih dozvola za prevoz tereta domaćim prevoznicima i Obavještenja o pokretanju postupka raspodjele CEMT dozvola i bilateralnih godišnjih dozvola za Francusku i Belgiju za ovu godinu.

Košarac je ovaj zahtjev podnio u vrijeme kada je obavljao funkciju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Vezane vijesti:

9. januar ostaje Dan Republike bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH

Ustavni Sud BiH: Odluka o Danu RS na narednoj sjednici

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije