BiH

Ustavni sud BiH odbio zahtjev Republike Srpske

Ustavni sud BiH odbio zahtjev Republike Srpske
Ustavni sud BiH odbio zahtjev Republike Srpske

SARAJEVO - Ustavni sud BiH odbio je zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čime je konačno potvrđeno da se 9. januar smatra neustavnim, saopšteno je iz ove institucije.

Plenarna sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je završena, i čeka se zvanično saopštenje.

U obrazloženju se navodi da Narodna Skupština Republike Srpske nije dostavila nove činjenice koje bi mogle uticati na promjenu prvobitne odluke Republike Srpske.

Potvrđivanjem svoje odluke iz novembra, Ustavni sud Bosne i Hercegovine nastavio je nerazumnu politiku, u kojoj odluke uglavnom donose članovi iz reda bošnjačkog naroda i stranci. Podsjetimo, u novembru su dvojica bošnjačkih sudija i tri stranca glasali da se 9. januar - Dan Republike Srpske proglasi neustavnim, srpske sudije su bile protiv, dok su Hrvati bili uzdržani.

Ustavni sud BiH takođe je donio odluku kojom se privremeno zabranjuje održavanje referenduma o Danu Republike - 9. januaru. U obrazloženju ove odluke navodi se da bi provođenje referenduma o Danu Republike u ovom trenutku nanijelo štetne i nenadoknadive posljedice Bosni i Hercegovini.

Ustavni sud BiH donio je u novembru prošle godine odluku kojom se neustavnom proglašava dan Republike Srpske, 9. januar smatrajući da se time krše prava Hrvata, Bošnjaka i drugih naroda u Republici Srpskoj. Tu odluku su odbili politički predstavnici Republike Srpske pa su za 25. septembra zakazali referendum oko nastavljanja proslavljanja Dana RSepublike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić juče je najavio da će u slučaju odbijanja zahtjeva vlasti Republike Srpske za preispitivanje odluke oko Dana Republike Srpske u BiH nastupiti 'neviđeno' pogoršanje prilika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije