BiH

Ustavni sud potvrdio Vladu RS

Ustavni sud potvrdio Vladu RS
Ustavni sud potvrdio Vladu RS

BANJALUKA - Ustavni sud RS juče je potvrdio Aleksandra Džombića kao predsjednika Vlade RS, čime su stvoreni uslovi da to izvršno tijelo, izabrano krajem prošle godine, formalno stupi na dužnost.

Naime, Ustavni sud RS je utvrdio da Odlukom Narodne skupštine RS o izboru Vlade, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda. Podsjetimo, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS je osporio Džombića jer se ni na jednoj od šest vitalnih funkcija u RS ne nalazi Bošnjak.

Prema riječima Mirka Zovka, predsjednika Ustavnog suda RS, Ustav RS propisuje da na tih šest funkcija ne može biti više od dva pripadnika istog naroda, a to ovdje, kako je pojasnio, nije slučaj, te je dodao da je ova odluka bila jedna od najjednostavnijih. 

On je istakao da je Ustavni sud RS u proteklih mjesec dana bio izložen velikim pritiscima i medija i političara. Naveo je i da su neki političari davali izjave koje su se mogle protumačiti kao direktan pritisak na to tijelo.

Zovko je objasnio da je Ustavni sud odbio zahtjev Bošnjaka da bude organizovana javna rasprava o zahtjevu za pokretanjem vitalnog nacionalnog interesa.

"Odbili smo javnu raspravu jer se radi o tipičnom ustavno-pravnom pitanju i ne treba nam bilo kakav ekspert da nam tumači ustavno-pravne odrednice. S druge strane, javna rasprava se vodi od 27. decembra od strane političara na nivou Vijeća naroda i NS RS. Ustavni sud nije poligon ili arena za političko nadmudrivanje", rekao je Zovko.

Premijer Aleksandar Džombić izrazio je nadu da bi prva sjednica potvrđene Vlade mogla biti zakazana već u četvrtak. On je rekao da je odluka suda očekivana i da dokazuje da su pravo i pravda bila na strani nove vlade, te je dodao da su to znali i u Klubu Bošnjaka.

"Mislim da smo svjedoci djelovanja bošnjačkih političara u jednom zajedničkom pokušaju blokade funkcionisanja institucija RS. I to se ogleda i kroz zahtjev (Sulejmana) Tihića (predsjednik SDA) za ocjenu ustavnosti budžeta RS, koji je ne samo neosnovan nego je i besmislen", rekao je Džombić. On je istakao da je ovom nepotrebnom blokadu stvoren vakuum u funkcionisanju Vlade RS i dodao da se stanje u FBiH ne može popraviti pokušajima blokiranja institucija RS.

Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je juče da je zahtjev Kluba Bošnjaka od početka bio besmislen i da je u pitanju zloupotreba procedura.

"Mi poštujemo svačija prava, pa i prava Bošnjaka za zaštitu nacionalnog interesa. Ali ovo je bila klasična spekulacija, što je Ustavni sud na kraju i potvrdio. Za očekivati je da će oni i ubuduće nastaviti sa sličnim spekulacijama", rekao je Dodik.        

Salmir Kaplan, portparol SDA, rekao je da je ta stranka razočarana odlukom, ali da nije ni očekivala da će to tijelo donijeti drugačiju odluku.

"Iako to za SDA nije uobičajeno, ovaj put odluku ne priznajemo iz razloga što je u procesu donošenja učestvovao jedan broj sudija kojima je istekao mandat", rekao je Kaplan, i dodao da pravni tim SDA radi na pravnim mehanizmima koje će primijeniti kako bi osporili ovu odluku.

Zovko je  kritikovao medije koji su objavili informaciju da je dio sudija protivzakonito u Ustavnom sudu jer su stariji od 70 godina. Prema njegovim riječima, sadašnji saziv imenovan je na mandat od osam godina kada te nove zakonske odredbe nisu bile donesene, a da će one biti primjenjivane u novom sazivu.

"Kao i u svemu drugom, pa tako i u ovom se odluke ne mogu primijenjivati retroaktivno. Zar neko misli da je RS toliko glupa pa da dozvoli da u Ustavnom sudu sudije rade nezakonito", rekao je Zovko.

Ljubomir Ožegović, sekretar Ustavnog suda RS, je rekao da ni u kojem slučaju nije moguće osporiti ovu odluku, čak i ako bi se SDA žalila.

"Odluka je donesena po ustavnoj i zakonitoj proceduri i ne postoji nijedan razlog ili način da bude drugačije", rekao je on.

Ožegović je podsjetio da je 2003. godine, kada je izabran sadašnji saziv, u Ustavu RS bilo navedeno da mandat sudijama traje osam godina, a da je 2006. godine donesen Zakon o Ustavnom sudu gdje se kaže da mandat traje do 70. godine života.

"Ovo je samo jedan pokušaj, ne samo da bude osporena ova odluka, nego da se obezvrijede sve odluke koje su donesene u ovom sastavu", rekao je Ožegović.

Josip Jerković, šef Kluba Hrvata u Vijeću naroda, rekao je da je ova odluka bila očekivana.

"Mi smo ovo očekivali i mislim da do svega ovoga nije trebalo ni doći. A to što Bošnjaci ne prihvataju odluku Suda, i to je očekivano i ako se sjećate, govorio sam da će tako biti", rekao je on.

Branislav Borenović, potpredsjednik PDP-a, takođe je rekao da je odluka očekivana i da nije nikakvo iznenađenje da je Ustavni sud RS potvrdio Vladu.

Marko Pavić, predsjedndik DNS-a, rekao je da postupak Kluba Bošnjaka govori da im je cilj bio destabilizacija prilika u RS.

"Svi koji znaju brojati do šest znali su da će sud donijeti ovakvu odluku i za takvo šta nije trebalo posebno pravničko znanje", rekao je Pavić.

Mirko Zovko

Ustavni sud nije poligon ili arena za političko nadmudrivanje

Aleksandar Džombić

Veto Bošnjaka je pokušaj blokiranja funkcionisanja institucija RS

Milorad Dodik

Ovo je bila klasična spekulacija, što je Ustavni sud na kraju i potvrdio

Salmir Kaplan

Odluku ne priznajemo jer je jednom broju sudija istekao mandat

Josip Jerković

To što Bošnjaci ne prihvataju odluku Suda to je očekivano

Marko Pavić

Svi koji znaju brojati do šest znali su da će sud donijeti ovakvu odluku

Vezane vijesti:

Džombić: Nakon odluke suda, Vlada RS može da radi

Ustavni sud RS: Nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije