BiH

Usvojen Izvještaj o provođenju Sporazuma o kontroli naoružanja

Usvojen Izvještaj o provođenju Sporazuma o kontroli naoružanja
Usvojen Izvještaj o provođenju Sporazuma o kontroli naoružanja

SARAJEVO - Predsjedništvo BiH usvojilo je danas Izvještaj o implementaciji Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja i radu Subregionalne konsultativne komisije u 2014. godini.

Cilj Sporazuma je uvođenje mjera za regionalnu stabilizaciju i kontrolu naoružanja neophodnu za stvaranje stabilnog mira u regionu, uspostavljanje novih oblika saradnje u oblasti bezbjednosti usmjerenih na stvaranje transparentnosti i povjerenja i postizanje uravnoteženih i stabilnih nivoa odbrambene sile, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Svi relevantni faktori su, navodi se u Izvještaju, ocijenili da BiH kao i ostale strane u Sporazumu /Crna Gora, Hrvatska i Srbija/ uspješno i profesionalno realizuju sve obaveze koje proizilaze iz Sporazuma.

BiH je u 2014. godini uspješno realizovala sve obaveze u skladu sa odredbama Sporazuma i Akcionog plana, što predstavlja konkretan doprinos u procesu izgradnje povjerenja, bezbjednosti, jačanja stabilnosti i saradnje u regionu.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv predsjednika Slovenije Boruta Pahora upućen članovima Predsjedništva BiH da posjete Sloveniju 23. marta.

Predsjedništvo je podržalo kandidaturu Austrije, odnosno grada Beča za sjedište Sekretarijata Sporazuma o trgovini oružjem. 

Na današnjoj sjednici donesene su odluke o prihvatanju dopune 2. sporazuma o finansiranju između BiH i Evropske komisije koji se odnosi na horizontalni program o nuklearnoj bezbjednosti i zaštiti od zračenja u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć za 2011. godinu i Sporazuma o uspostavljanju međunarodne organizacije ST-EP koji se odnosi na eliminaciju siromaštva putem održivog turizma.

Donesena je i Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Australije o socijalnom osiguranju i Odluka o prihvatanju prijema Kneževine Andore u članstvo Haške konferencije međunarodnog privatnog prava.

Na sjednici je usvojen Izvještaj Ministarstva pravde BiH o radu Komisije za pomilovanje za period januar-decembar 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije