BiH

Usvojen Zakon o obilježavanju malog oružja i lakog naoružanja

Usvojen Zakon o obilježavanju malog oružja i lakog naoružanja
Usvojen Zakon o obilježavanju malog oružja i lakog naoružanja

SARAJEVO - Počela je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu na kojoj je usvojen Zakon o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije sa oznakom "E" čiji je cilj usklađenost sa pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti.

Riječ je o reformskom zakonu kojim BiH uređuje ovu oblast i ispunjava međunarodno preuzete obaveze u oblasti nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem.

Dragutin Rodić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u toku današnje sjendice  postavio je pitanje kada će BiH konačno dibiti novi pravilnik o cijeni lijekova.

Konstatovao je da su lijekovi u BiH najskuplji u regionu, a Pravilnika još uvijek nema.

Denis Zvizdić, predsjedavjaući Vijeća ministara BiH rekao je da  Vijeće ministara čeka stručna mišljenja na novi Pravilnik.

"Kad dobijemo mišljenja odmah ću Pravilnik staviti na dnevni red i glasaću za taj priejdlog, jer mislim da je dobar", rekao je Zvizdić.

Dodaje da je agencija dostavila novi Prijedlog o cijeni lijekova, te da je isti proslijeđen svi mrelavantnim institucijama kako bi dale mišljenje.

„Međutim, to mišljenje još uvijek nismo dobili. U međuvremenu smo uspjel isaznait da je Stručno vijeće zasjedalo, ali da nisu uspjeli postići konsenzus o koficijentu, da li će on biti 0,90. 0.95 ili 1. Daćemo priliku Stručnom vijeću da još jendom pokuša  postići dogovor i ono što oni dogovore, mi ćem oto prihvatiti. Vjerujem da će se to desiti u narendih 15 dana“, rekao je Zvizdić.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Zakon o dopunama zakona o parničnom postupku pred sudom BiH.

Formirana je i komisija za usaglašavanje teksta ovog zakona, jer je  različit tekst usvojen u Predstavničkom domu BiH koji je ubacio dva amandmana.

Komisija će raditi u sastavu Sead Kadić, Ognjen Tadić i Zdenka Džambas.

Usvojen je i Zokon o pružanju besplatne pravne pomoći u durgom čitanju u identičnom tekstu kao i u Predstanvičkom domu BiH.

Dom naroda BiH odbio je danas izmijene i dopune Zakoan o platama u institucijama BiH koje se odnose na otpremnine.

Delegati su prihvatili negativno mišljenje Ustanvo-pravne komisije Doma naroda BiH koja nije prihvatila principe ovog prijedloga.

Prijedlog zakona o  izmijena i dopuna Zakona o pravobranilaštvu u prvom čitanju usvojen je bez rasprave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije