BiH

Usvojen operativni program rada za 2015. godinu

Usvojen operativni program rada za 2015. godinu
Usvojen operativni program rada za 2015. godinu

SARAJEVO - Strateški ciljevi i programi koje će Vlada Federacije BiH /FBiH/ provoditi u 2015. godini vezani su za dalje usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, očuvanje makroekonomske stabilnosti i jačanje budžetske odgovornosti, te za ekonomske reforme, navodi se u Operativnom programu rada Vlade FBiH.

Operativni program rada za 2015. godinu, koji je usvojen na današnjoj sjednici u Mostaru, rađen je na osnovu Programa rada Vlade FBiH za mandatni period 2015. – 2018. godine i godišnjih planova rada federalnih ministarstava koji su dostavljeni na obradu Federalnom zavodu za programiranje razvoja, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Planom su definisani strateški ciljevi, programi i aktivnosti koje će u ovoj godini raditi federalna ministarstva kako bi doprinijela primjeni zacrtanih strateških ciljeva. 

Među strateške ciljeve i programe koje će Vlada provoditi u ovoj godini su i izgradnja i rekonstrukcija transportne i energetske infrastrukture, nastavak reformi pravosuđa i javne uprave, zdravstva i socijalnog sektora, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanje saradnje sa organizacijama civilnog društva, zaštita od diskriminacije, te jačanje regionalne saradnje i koordinacije između kantona.

Danas je utvrđen i Prijedlog ekonomske politike Vlade FBiH u periodu od 2015. do 2017. godine i među prioritetima u tom periodu biće fiskalna konsolidacija, povećanje konkurentnosti privrede, projekti intenziviranja privrednog razvoja, jačanje unutrašnje društvene stabilnosti FBiH, iniciranje i provođenje reformi usklađenih sa potrebama BiH na putu ka EU, te jačanje regionalne saradnje.

Federalna vlada danas je prihvatila informaciju o trenutnom stanju u Budžetu FBiH i zadužila sve budžetske korisnike da prilikom izrade svojih zahtjeva za izmjene i dopune Budžeta predlože svaki mogući vid ušteda na rashodovnoj strani Budžeta, i o tome izvijesti federalno Ministarstvo finansija.

Vlada FBiH usvojila je i Izvještaj o zaduženju FBiH po osnovu emisije trezorskih zapisa na dan 16. juna 2015. godine koji će biti upućen Parlamentu FBiH radi informisanja.

Na ovoj aukciji ponuđeno je 2.000 trezorskih zapisa nominalne vrijednosti 10.000 KM po zapisu, što ukupno iznosi 20.000.000 KM, s rokom dospijeća 182 dana, putem metode višestrukih cijena.

Trezorski zapisi prodati su po prosječno ponderisanoj kamatnoj stopi od 0,51 odsto na godišnjem nivou.

Ukupan iznos prikupljenih sredstava putem emisije trezorskih zapisa iznosi 19.948.889 KM, a dospijevaju na naplatu 16. decembra 2015. godine.

Vlada FBiH usvojila je informaciju federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije o potrebama zapošljavanja novih radnika u privredno društvo "Igman" iz Konjica i dala saglasnost ovom privrednom društvu za prijem u radni odnos 100 zaposlenih na period do šest mjeseci putem javnog poziva federalnog Zavoda za zapošljavanje. 

Federalna Vlada utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima i uputila ga u parlamentarnu proceduru na usvajanje po hitnom postupku. 

Osnovni razlog za ove izmjene je stvaranje pravnog osnova za stimulisanje proizvodnje u niskoakumulativnim djelatnostima kroz olakšice na plate zaposlenih u tekstilnoj, kožarskoj i proizvodnji obuće, rudnicima uglja, kao i u tradicionalnim zanatima, kako bi ove djelatnosti uz niske troškove plata zaposlenih bili održivi i konkurentni na tržištu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije