Usvojen zakon o povoljnijem penzionisanju boraca u FBiH

Srna - 18.04.2013 19:37
Usvojen zakon o povoljnijem penzionisanju boraca u FBiH

SARAJEVO - Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ usvojili su danas Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boračkih kategorija, čime su ispunjeni uslovi za nastavak stendbaj-aranžmana BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Za Zakon su glasala 33 delegata, protiv je bilo 11, a uzdržanih 10 delegata.

Delegati federalnog Doma naroda  glasali su pojedinačno o predloženim amandmanima klubova bošnjačkog i hrvatskog naroda, te delegata Salke  Selmana i Ive Tadića, i nijedan nije dobio potrebnu većinu.

Dom naroda FBiH usvojio je zaključak delegata Josipa Perića da premijer FBiH Nermin Nikšić 30 dana od usvajanja ovog zakona podnese zahtjev Ustavnom sudu FBiH za ocjenu njegove ustavnosti.

Federalni premijer Nermin Nikšić i ministar za boračka pitanja Zukan Helez pozdravili su danas odluku Doma naroda i istakli da zaključak Doma o upućivanju zakona u Ustavni sud FBiH ne odgađa njegovu primjenu.

Helez je napomenuo da ne vidi razlog zašto bi bilo koja odredba ovog zakona bila neustavna.

On je ranije rekao da bi, prema ovom zakonu, najniža penzija za boračke kategorije iznosila 310 KM, a najviša 1.650 KM.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH prihvatili su 15. aprila Prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju boračkih kategorija, kojeg je u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Vlada FBiH.

Nakon glasanja završena je sjednica Doma naroda, iako je bio najavljen nastavak 14. sjednice ovog doma.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Povećanje uplate Fondu za zaštitu životne sredine

  01.04.2015 15:01 - Srna

  BANJALUKA - Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji kojim se predviđa da se Fondu za zaštitu životne sredine uplaćuje 10 odsto od prikupljenih sredstava za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

 • Gadis: Puna pomoć za BiH

  01.04.2015 14:43 - Srna

  SARAJEVO - Ambasador Grčke u BiH Karolos Gadis pozdravio je imenovanje novog Savjeta ministara i poželio BiH uspjeh u daljem procesu evropskih integracija.

 • Denis Zvizdić preuzeo dužnost od svog prethodnika

  01.04.2015 14:30 - Fena

  SARAJEVO - Novoimenovani predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je preuzeo dužnost od svog prethodnika Vjekoslava Bevande, rečeno je Feni u Vijeću ministara BiH.

 • Čavara održao sastanak sa ministrima iz HDZ-a

  01.04.2015 14:27 - Srna

  SARAJEVO - Predsjednik Federacije BiH /FBiH/ Marinko Čavara danas je razgovarao sa ministrima iz HDZ-a BiH u Vladi FBiH o aktivnostima koje slijede nakon preuzimanja dužnosti u ministarstvima.

 • Puzigaća: Hrvatska da kupi stanove Srbima

  01.04.2015 14:21 - Srna

  BANJALUKA - Hrvatske vlasti treba da kupe stanove i kuće Srbima na području Republike Srpske, koji ne žele da se vrate u Hrvatsku, a koji su u toj zemlji prije rata imali stanarska prava i ličnu imovinu, smatra predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća.

 • Osmanović predao dužnost

  01.04.2015 14:16 - Srna

  SARAJEVO - Novoimenovani federalni ministar raseljenih lica i izbjeglica Edin Ramić i dosadašnji ministar Adil Osmanović izvršili su jutros u zgradi Vlade u Sarajevu primopredaju dužnosti, saopšteno je iz Ministarstva raseljenih lica i izbjeglica Federacije BiH /FBiH/.

 • Crnadak preuzeo dužnost

  01.04.2015 14:03 - Srna

  SARAJEVO - Novoimenovani ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak preuzeo je danas dužnost od dosadašnjeg ministra Zlatka Lagumdžije, koji je u prethodnom mandatnom periodu vršio i dužnost zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

 • Parastos za žrtve iz masovne grobnice

  01.04.2015 13:55 - Srna

  MRKONJIĆ GRAD - Služenjem parastosa na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu i polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje masovne grobnice, danas je obilježeno 19 godina od otvaranja masovne grobnice u Mrkonjić Gradu u kojoj je pronađeno 181 tijelo srpskih civila i vojnika.

 • Majkić: Spriječen prenos nadležnosti

  01.04.2015 12:49 - Srna

  SARAJEVO- Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu i član Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić izjavila je danas Srni da je, neusvajanjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, spriječen prenos nadležnosti sa Republike Srpske na BiH u vezi sa sprečavanjem pranja novca.

 • Očuvati interese RS u institucijama BiH

  01.04.2015 12:29 - Srna

  BANJALUKA - Narodni demokratski pokret /NDP/ očekuje od svojih predstavnika u zajedničkim organima i institucijama BiH, ali i od ostalih funkcionera NDP-a, SDS-a i PDP-a maksimalnu posvećenost očuvanju interesa Republike Srpske i njene ustavne pozicije.

 • Fadil Novalić preuzeo dužnost od Nermina Nikšića

  01.04.2015 12:13 - Fena

  SARAJEVO - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, čije imenovanje je potvrđeno juče, na 4. vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, i dosadašnji premijer Nermin Nikšić sastali su se jutros u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu radi formalne primopredaje dužnosti.

 • BiH i Kuba o unapređenju trgovinske razmjene

  01.04.2015 11:44 - Srna

  SARAJEVO - Ambasador BiH za Kubu sa sjedištem u Otavi Koviljka Špirić i zamjenik ministra inostranih poslova Kube Ana Teresita Gonzalez Fraga saglasile su se da između BiH i Kube nema otvorenih pitanja, ali da saradnju treba unaprijediti, prije svega, u oblasti trgovinske razmjene.

 • Incko pozdravio formiranje Savjeta ministara BiH i Vlade FBiH

  01.04.2015 10:34 - Srna

  SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pozdravio je dogovor političkih stranaka o formiranju Savjeta ministara BiH i Vlade Federacije BiH, ističući da potreba građana za boljim životom mora biti stavljena ispred interesa političkih stranaka i političara.

 • Cvijanović: Neprihvatljivo značajnije povećanje cijene struje

  01.04.2015 10:28 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović izjavila je da se Vlada nije bavila i nije zauzimala stav u vezi sa poskupljenjem cijene električne energije, niti bi podržala bilo kakvu ideju o njenom značajnijem povećanju.

 • Zapošljavali mimo zakona

  01.04.2015 08:13 - U. Vukić

  BANJALUKA - Pravobranilaštvo Republike Srpske prošle godine na neodređeno vrijeme zaposlilo je devet radnika bez javnog konkursa, što je suprotno Zakonu o Pravobranilaštvu RS i Zakonu o državnim službenicima.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.