BiH

Usvojena Deklaracija iz Insbruka

Usvojena Deklaracija iz Insbruka
Usvojena Deklaracija iz Insbruka

BANJALUKA - Usvajanjem "Deklaracije iz Insbruka" u ovom austrijskom gradu završena je međunarodna Konferencija evropskih regija sa zakonodavnim nadležnostima, u čijem radu je učestvovao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić.

Usvojenom deklaracijom se, između ostalog, poziva na decentralizaciju i regionalizaciju u Evropi.

Decentralizacijom se smatra efektivnija i efikasnija komunikacija sa građanima, s prenosom stvarnih nadležnosti, finansijskih sredstava sa viših na niže nivoe, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Narodne skupštine Srpske.

Regioni u Evropi, takođe, treba da implementiraju i kontrolišu najveći dio evropskih regulativa, a regionalni parlamenti, koji imaju zakonodavnu moć, treba da budu u stanju da usvajaju i provode evropske direktive i standarde.

Naročita pažna posvećena je pitanju subsidijarnosti razvoja više nivoa vlasti u složenim državama, ali i finanskijskim nadležnostima bez kojih regioni sa zakonodavnom nadležnošću realno ne mogu da ostvaruju svoj uticaj i obavljaju svoju funkciju.

Osim učešća na Konferenciji, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske obavio je i niz bilateralnih susreta.

Na sastanku sa predsjednikom Parlamenta Valonije iz Belgije Patrikom Diprijem razmijenjena su iskustva o funkcionisanju složenih sistema kao što su Belgija i BiH.

Diprije je informisao Radojičića o specifičnostima sporazumijevanja regija i jezičkih zajednica u Belgiji i načinu usaglašavanja o pitanjima kao što su poljoprivreda i finansije, te o komunikaciji koja postoji i funkcioniše između regiona Flandrije, Valonije, Brisela i tri jezičke zajednice, kao metod za postizanje dogovora o svim EU pitanjima.

Radojičić i Diprije dogovorili su da u prvoj sedmici jula delegacija Narodne skupštine posjeti Valoniju i razgovara dalje o belgijskim iskustvima koja mogu biti izuzetno korisna za Republiku Srpsku zbog složenih modela unutrašnjih uređenja, i metoda horizontalne i vertikalne komunikacije i koordinacije, koji su kao uslov postavljeni pred BiH na putu EU integracija.

Na sastanku sa poslanikom u evropskom parlamentu iz Austrije Jozefom Vajldholcerom najviše riječi je bilo o EU integracijama, a Vajldholcer je izrazio punu podršku evropskom putu BiH i izrazio nadu da će se unutar BiH postizati dogovor i moći napredovati u reformama.

Radojičić je evropskog poslanika informisao o preostalim uslovima koji stoje pred BiH da bi se mogla podnijeti aplikacija za status kandidata i o opštem raspoloženju koje postoji u smislu podrške EU integracijama.

Dogovoreno je da se nastavi saradnja sa evropskim parlamentom, koji konstantno prati stanje na Balkanu i u BiH.

Predsjednik Parlamenta Beča Hari Kopic pozvao je predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske da posjeti Beč, kako bi se razgovaralo o parlamentarnoj, ekonomskoj i drugoj saradnji između Srpske i Beča.

Izražen je interes za široku saradnju, s obzirom da veliki broj ljudi iz Republike Srpske živi, radi ili studira u Austriji, a i veliki broj austrijskih privrednika su već radili ili imaju interes za rad u Srpskoj.

Radojičić je prihvatio nastavak saradnje i izrazio očekivanje da je moguće uspostaviti parlamentarni forum i druge oblike saradnje između Republike Srpske i Beča.

Na sastanku sa predsjednikom parlamenta Tirola, predsjednikom Komiteta Kongresa regija pri Savjetu Evrope Hervigom van Staom, najviše riječi je bilo o samom Kongresu lokalnih zajednica u Savjetu Evrope i mogućnostima saradnje između pokrajine Tirol i Srpske.

Sta je informisao Radojičića o aktivnostima Savjeta regija Kongresa Savjeta Evrope i aktivnostima drugih evropskih asocijacija koje se bave lokalnim zajednicama i regionalnim razvojem, te o mogućnostima saradnje Srpske sa ovim regionalnim asocijacijama.

On je istovremeno pružio podršku daljem učešću Srpske u Konferenciji evropskih regija sa zakonodavnom nadležnošću, iako Republika Srpska i BiH još nisu članice EU.

Sta je izrazio nadu da će Srpska u narednom period biti gost ili posmatrač, prisutna u svim aktivnostima Konferencije evropskih regija.

On je prihvatio ponudu da posjeti Banjaluku i razgovara o uspostavljanju saradnje Parlamenta Tirola i Narodne skupštine Republike Srpske, kao i o drugim mogućnostima ekonomske, kulturne i svake druge saradnje, s obzorom na blizinu i uzajamnu zainteresovanost austrijskih saveznih pokrajina i Republike Srpske za dalju komunikaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije