BiH

Usvojena Deklaracija o statusu RS, Dodik ponovo predsjednik stranke

Usvojena Deklaracija o statusu RS, Dodik ponovo predsjednik stranke
Usvojena Deklaracija o statusu RS, Dodik ponovo predsjednik stranke

SARAJEVO - Ukoliko do 2017. godine ne bude vidljivih elemenata stabilizacije i uvažavanja stavova RS te vraćanja njenih ingerencija u skladu sa Ustavom BiH, u 2018. godini biće predloženo Narodnoj skupštini RS da raspiše obavezan referendum o statusu RS.

Ovo je danas nakon što je okončan Peti sabor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), rekao stari-novi predsjednik ove partije Milorad Dodik.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, po završetku Petog sabora SNSD-a, istakao da će prijedlog na referendumu biti samostalna država Republika Srpska.

"Ustav i zakon Republike Srpske predviđaju referendum, jer mi ne sprovodimo referendum na nivou BiH, nego na nivou Republike Srpske", pojasnio je Dodik, upitan da li to znači da se krši Ustav BiH, jer on ne predviđa referendum entiteta.

Dodik je istakaoda je to stav SNSD-a, koji je iznesen u Deklaraciji "Republika Srpska - slobodna i samostalna budućnost i odgovornost" oko kojeg mogu da se okupe i druge stranke i nevladine organizacije.

Najavio je da će krajem 2017. godine biti održana konvencija SNSD-a na kojoj će biti ocijenjeno da li je počeo proces uvažavanja stavova Republike Srpske i šta će biti predloženo Narodnoj skupštini Srpske.

Dodik, koji je danas ponovo izabran za predsjednika SNSD-a, poručio je da BiH, da bi bila evropska, prvo mora biti dejtonska i da nema evropske BiH bez dejtonske BiH.

"Da bi BiH bila evropska, prvo mora biti dejtonska. Nema evropske BiH bez djetonske BiH. To je jasan stav SNSD-a iznijet na današnjem saboru", rekao je Dodik.

Na saboru je, kako je istakao predsjednik partije Milorad Dodik iznijet i usvojen jednoglasan stav da se Republici Srpskoj vrate njene nadležnosti koje su joj oduzete nezakonitom odlukom visokog predstavnika Pedija Ešdauna.

U deklaraciji, koja je usvojena na saboru SNSD-a, stoji da je Republika Srpska samostalna država u okviru svojih granica i ima pravo, a još više obavezu raspraviti o ostvarivanju svojih interesa u BiH.

U Deklaraciji "Republika Srpska - slobodna i samostalna budućnost i odgovornost" se predlaže da Narodna skupština Republike Srpske, kao najviši organ strane potpisnice svih aneksa Dejtonskog sporazuma, treba da donese odluke o samostalnosti Srpske kao načinu ostvarivanja njenog ustavnopravnog položaja u dejtonskoj BiH.

"Pravo na samoopredjeljenje pripada Republici Srpskoj ukoliko drugi budu istrajavali na kršenju Dejtonskog sporazuma. Ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, Narodna skupština Republike Srpske treba u toku 2018. godine da raspiše referendum o samostalnom statusu Republike Srpske", navedeno je u ovoj deklaraciji. 

Na osnovu rezultata referenduma, organi vlasti Republike Srpske, shodno ulozi strane utvrđene Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, predložiće Federaciji BiH mirno razdruživanje i obostrano istovremeno priznanje. 

U Deklaraciji "Republika Srpska - slobodna i samostalna budućnost i odgovornost" SNSD predlaže da se na prostoru BiH od tada samostalnih država formira unija država BiH sa otvorenim granicama, slobodnim kretanjem ljudi i robe.

Nakon utvrđivanja samostalnog statusa, Republika Srpska treba bez odgađanja da zatraži pristupanje EU, uz prihvatanje njenih pravnih tekovina. 
"U slučaju protivpravnih aktivnosti visokog predstavnika u BiH instrumentalizovanog pravosuđa, Republika Srpska treba da donese odluke o striktnoj primjeni Ustava BiH i Ustava Republike Srpske i odredi vremenske rokove za njihovo sprovođenje", navedeno je, izmređu ostlaog, u ovoj deklaraciji. 

Izabrani su i članovi Glavnog odbora, Statutarne komisije i Nadzornog odbora. 

Delegati su usvojili i Izvještaj o radu SNSD-a u protekle četiri godine te novi Statut stranke. 

Dodik je kazao novinarima da su usvojene još dvije deklaracije: Deklaracija o antifašizmu, te Deklaracija o ekonomskim i socijalnim pitanjima.

On je istakao da su sve odluke koje su donesene na saboru bile jednoglasne.

Vezane viejsti:  

Dodik ponovo predsjednik stranke  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije