BiH

Usvojene dopune Zakona o prekršajima

Usvojene dopune Zakona o prekršajima
Usvojene dopune Zakona o prekršajima

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima kojim se omogućava licu protiv kojeg je izdat prekršajni nalog da plaćanjem polovine izrečene novčane kazne u roku od osam dana od prijema prekršajnog naloga bude oslobođen plaćanja druge polovine kazne.

Drugom izmjenom predviđa se da sud od Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH zatraži provođenje postupka prinudne naplate u slučajevima kada se utvrdi da za prekršaj indirektnih poreza kažnjeni izbjegne da plati novčanu kaznu ili mjeru naplate protivvrijednosti robe, izrečene rješenjem suda.

Predložene odredbe, navodi se u obrazloženju zakona, od izuzetnog su značaja za prikupljanje finansijskih sredstava koja se uplaćuju na Jedinstveni račun za koji je odgovoran UIO.

Predstavnički dom primio je k znanju usaglašenu Reformsku agendu u vezi sa evropskim putem BiH i usvojio prijedlog zaključka poslanika SNSD-a Dušanke Majkić da se od vlada entiteta, kantona i Savjeta ministara BiH zatraži da obavijeste parlament do kada će biti urađeni akcioni planovi.

Agenda utvrđuje glavne planove Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada za socijalno-ekonomske i druge reforme. Agendu su 23. jula podržali Vlada Republike Srpske i Savjet ministara BiH, a 27. jula i Vlada Federacije BiH.

Raspravu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o usaglašenoj Reformskoj agendi i akcionom planu u vezi sa evropskim putem BiH obilježili su zahtjevi poslanika za što skorije utvrđivanje akcionog plana za provođenje reformi predviđenih agendom.

Predstavnički dom primio je k znanju informaciju Ministarstva bezbjednosti BiH o stanju bezbjednosti u BiH u 2014. godini.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je na sjednici da je informacija bazirana na izvještajima Agencije za istrage i zaštitu BiH, Granične policije BiH, UIO BiH, Službe za poslove sa strancima, entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Nije bilo podrške za usvajanje inicijative poslanika SDP-a Denisa Bećirovića kojom se traži da Predstavnički dom razmatra izvještaj Savjeta ministara BiH o posebnim paralelnim odnosima Republike Srpske i Srbije, sa posebnim osvrtom na poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Šef Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović predložio je da u inicijativi budu uvršteni i posebni paralelni odnosi između Federacije BiH i Hrvatske, što nije dobilo potrebnu podršku.

Za zamjenika direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH imenovan je Ante Boras, kao prvorangirani na listi kandidata.

Predstavnički dom usvojio je izvještaje o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH i Komisije za izbor i praćenje rada Agencije u 2014. godini.

Imenovani su članovi Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta.

Za predstavnike Predstavničkog doma u zajedničkoj privremenoj komisiji za preispitivanje rada Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH imenovani su Predrag Kožul, Borislav Bojić i Maja Gasal Vražalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije