BiH

Utvrđuju rezultat za Dodika, Tadića i Cvijanovićevu

Utvrđuju rezultat za Dodika, Tadića i Cvijanovićevu
Utvrđuju rezultat za Dodika, Tadića i Cvijanovićevu

SARAJEVO - Centralna izborna komisija BiH (CIK) naredila je danas ponovno brojanje glasačkih listića sa 23 biračka mjesta u BiH za različite nivoe vlasti.

Između ostalog, prema ovim naredbama CIK-a, sutra će biti ponovo utvrđivani rezultati za kandidate SNSD-a Milorada Dodika i Saveza za promjene Ognjena Tadića za funkciju predsjednika RS i rezultat za Željku Cvijanović, kandidatkinju SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Odluke o ponovom brojanju uslijedile su nakon što su politički subjekti podnijeli zahtjeve CIK-u, koji je utvrđene rezultate opštih izbora objavio u ponedjeljak, 27. oktobra.

CIK je uvažio žalbu SNSD-a te utvrdio da ima opravdanih razloga da sa biračkog mjesta u Zvorniku ponovo budu prebrojani glasovi za Cvijanovićevu i da na jednom biralištu u Ugljeviku budu prebrojani glasovi za nju i Gorana Zmijanjca, kandidata Stranke pravedene politike za srpskog člana Predsjedništva BiH. U SNSD-u smatraju da je Cvijanovićeva oštećena pri utvrđivanju rezultata s ovih birališta. Ona je osvojila ukupno 310.658 glasova, dok je prvorangirani u trci za srpskog člana Predsjedništva Mladen Ivanić, kandidat Saveza za promjene, osvojio 318.196 glasova.

Listići sa tri birališta u Zvorniku i po jednog u Loparama i Oštroj Luci ponovo će danas biti prebrojani kako bi bio utvrđen tačan rezultat za Dodika, koji je osvojio najviše glasova za predsjednika RS i kako bi bilo utvrđeno da li su njegovi glasovi za ova četiri biračka mjesta upisani Milki Stojanoviću, nezavisnom kandidatu za istu funkciju.

Dodik je osvojio 302.573 glasa, a njegov protivkandidat Ognjen Tadić 295.685 glasova.

S obzirom na to da se i Savez za promjene žalio da je oštećen njihov kandidat za predsjednika RS, CIK je danas odlučio da za Tadića ponovo budu prebrojani glasovi na dva birališta u Prijedoru i Bijeljini. Savez je u zahtjevu za provjeru naveo da su Tadićevi glasovi s ovih mjesta upisivani Ramizu Salkiću, kandidatu koalicije "Domovina" za predsjednika RS, pa će i Salkićevi glasovi s ovih lokacija biti danas ponovo prebrojani. Prema naredbi CIK-a, sutra će biti utvrđen i Tadićev rezultat osvojen na jednom biračkom mjestu u Višegradu s kojeg će biti preborajni i glasovi Sejfudina Tokića, kandidata A-SDA za predsjednika RS. SDS-u je bilo sumnjivo što je na spornom biralištu u Višegradu Tokić dobio 145 glasova, dok Tadić nije dobio nijedan.

CIK odlučio da za Tadića ponovo budu prebrojani glasovi na dva birališta u Prijedoru i Bijeljini

 

SNSD-u je CIK pozitivno odgovorio i na zahtjev za ponovnim brojanjem glasova njihovih kanidata za Narodnu skupštinu RS na biračkim mjestima u Višegradu i Oštroj Luci.

"Zahtjev SDS-a za ponavljanjem izbora u Prijedoru odbija se kao neosnovan", pročitao je odluku Radoje Šupeta, zamjenik generalnog sekretara CIK-a.

Ponovna brojanja glasačkih listića CIK je danas naredio i na biračkim mjestima u Šipovu za državni parlament, u Bosanskoj Krupi za Skupštinu Unsko-sanskog kantona, u Kalesiji za Skupštinu Tuzlanskog kantona, u Rudom za Narodnu skupštinu RS, u Odžaku za Skupštinu Posavskog kantona...

Zahtjevi za ponovnim brojanjem glasova mogli su se podnositi tri dana nakon utvrđivanja rezultata i taj rok istekao je sinoć.

"Nakon objave utvrđenih rezultata primili smo oko 80 podnesaka, od čega je oko 70 zahtjeva za ponovnim brojanjem. Danas smo razmatrali 49 zahtjeva i na 23 birališta smo naredili ponovno utvrđivanje rezultata", rekla je danas Irena Hadžiabdić naglasivši da zahtjevi još pristižu.

Precizirala je da su u preostalih 26 slučajeva zahtjevi za provjerama odbijeni kao neosnovani ili odbačeni jer su ih podnijele neovlaštene osobe.

CIK je juče naredio ponovna brojanja glasova sa pet biračkih mjesta.

Budući da je i na ove odluke CIK-a moguće podnijeti žalbu Sudu BiH, ova komisija odlučila je da radi i u subotu i nedjelju kako bi uštedjela dva dana radi poštovanja zakonskog roka po kojem rezultate opštih izbora, održanih 12. oktobra, mora potvrditi najkasnije 30 dana poslije glasanja.

Svi glasački listići čije je ponovno brojanje naredio CIK broje se u Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj "Zetri" uz prisustvo posmatrača.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije