BiH

Uvedeni novi uslovi za penziju

Uvedeni novi uslovi za penziju
Uvedeni novi uslovi za penziju

BANJALUKA - Vlada RS usvojila je u petak Prijedlog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), kojim je predviđeno da muškarci idu u starosnu penziju sa 40 godina radnog staža i 60 godina života, a žene sa 35 godina staža i 58 godina života.

Ovo pravo u punom kapacitetu stupa na snagu 2019. godine, a do tada ide prelazni period, pa se granica godina života svake godine povećava. Pomoću ovog prijedloga zakona muškarac koji je navršio 40 godina staža i žena koja je navršila 35 godina staža, sljedeće godine u penziju mogu otići, bez obzira na godine života. Međutim, 2013. godine, pored uslova o navršenom stažu, potencionalni penzioner će morati da ima 56 godina života, a penzionerka 54.

Podsjećamo da je dosadašnji uslov za odlazak u penziju bio 40 godina staža osiguranja za muškarce, a 35 godina za žene, dok nije bilo starosne granice.

Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, rekao je da je ovim prijedlogom predviđeno da u sistem obaveznog osiguranja uđu i neki budući korisnici koji nisu imali obavezu za to.

Izvršena je izmjena i u pogledu načina obračuna penzija i uvodi se bod sistem

"Time je obaveza proširena i na poljoprivrednike, članove privrednih društava, lica koja obavljaju privremene i povremene poslove ili ostvaruju rad na osnovu ugovora o djelu, autorskog i drugog ugovora", rekao je on i dodao da time pokazuju odgovornost i žele u sistem uvesti više korisnika.

Kazao je da je uslov za ostvarivanje prava za odlazak u penziju minimum 15 godina staža osiguranja i navršenih 65 godina života, te dodao da je taj uslov do sada bio 20 godina staža.

Pojašnjavajući uslov za starosnu penziju Đokić je rekao da, ako muškarac ima 40 godina staža, a 58 godina života, treba da radi još dvije godine.

Iako se o ovim prijedlozima u petak na vanrednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS nije mogao postići dogovor, Vlada RS predložila je da uslovi za odlazak u starosnu penziju budu i staž i godine života.

Ranko Milić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, koji je predsjedavao sjednicom, rekao je da su dva socijalna partnera, uvažavajući kompleksnost i kompletnost problema Fonda PIO, ostali na stanovištu da ponuđeno zakonsko rješenje ne nudi adekvatna rješenja za takve probleme.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, kazala je da je trenutno u RS samo sedam odsto penzionera ostvarilo pravo na penziju po osnovu punog radnog staža od 40 godina i postavila pitanje "da li ovih sedam odsto koji rade 40 godina treba da produže da rade 45 godina i da dožive 65 ili više od godina života".

Ona je kazala da je Vlada usvojila Zakon o PIO, bez obzira što ga nisu prihvatili ni predstavnici sindikata, poslodavaca, ali ni Privredna komora RS.

Đokić je rekao da sindikat brani stav da muškarac ili žena ne treba da čekaju te godine starosti, nego da, ako napune potrebne godine staža osiguranja, odmah idu u penziju.

"Izvršena je izmjena i u pogledu načina obračuna penzija i uvodi se bod sistem, a predvidjeli smo i penaliziranje ranijeg odlaska u penziju, pa ako neko to hoće prije 65 godina života, imaće penziju za četiri odsto manju dok ne doživi potrebne godine starosti i to stupa na snagu 2019. godine", naveo je resorni ministar.

Predviđeno je da muškarci idu u starosnu penziju sa 40 godina radnog staža i 60 godina života, a žene sa 35 godina staža i 58 godina života

On je istakao da su pooštreni i uslovi za odlazak u porodičnu penziju, pa tako to pravo žene mogu ostvariti sa 50, a muškarci sa 55 godina života.

Đokić je kazao da će se usklađivanje penzija vršiti od 1. januara 2013. godine, te da je utvrđeno nekoliko nivoa najnižih penzija po kojim će korisnici sa 15 godina staža osiguranja imati najnižu penziju od 160 KM, sa stažom do 20 godina će imati 192 KM, sa stažom do 30 godina 224 KM, do 40 godina staža 256 KM i sa stažom preko 40 godina 320 KM.

Prema njegovim riječima, ovim zakonom Republika će garantovati isplatu penzija, i dodao je da u Zakonu o PIO ostaju porodice poginulih boraca koje primaju porodične penzije, kao i invalidi rata.

U toku isplata penzija

Za sve korisnike Fonda PIO RS u subotu je počela isplata novembarske penzije, saopšteno je iz Fonda PIO.

Naveli su da prosječna penzija za novembar iznosi 320 KM i predstavlja 40 odsto prosječne plate u RS, te da je iznos najniže penzije 160 KM, a najviše 1.573 KM.

Isplata se vrši za 232.430 korisnika, od kojih je 192.768 u RS, a 39.662 su van nje.

Protest penzionera

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, rekao je da oni zahtijevaju da penzije budu povećane za 10 do 15 odsto, te najavio da će, ukoliko penzije ne budu povećane, protestima iskazati građansku neposlušnost i nezadovoljstvo. Dodao je da su za 16. decembar zakazali sjednicu UO Udruženja penzionera RS.

"Imamo još nekoliko dana za usaglašavanje sa Vladom RS, još ništa nismo usaglasili, a ako to ne uradimo, na sjednici će biti donesena odluka da protesti prvo krenu po regijama, a onda će biti centralni skup u Banjaluci", rekao je Rakulj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije