BiH

VSTS: Anketni odbor može saslušati Lepira i Vreću

VSTS: Anketni odbor može saslušati Lepira i Vreću
Foto: Vladimir Stojaković | Anketni odbor

SARAJEVO - Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske može saslušati glavnog okružnog tužioca u Banjaluci Želimira Lepira i tužioca Dalibora Vreću o postupanju organa koji su u nadležnosti parlamenta Srpske, uključujući i MUP, u mjeri u kojoj davanjem odgovora na određena pitanja neće ugroziti interese istrage koju sprovodi to tužilaštvo, smatra VSTS.

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH je na današnjoj sjednici donio ovu odluku nakon zasjedanja Komisije za etiku VSTS-a koja je trebalo da se izjasni o dopisu koji je VSTS-u uputio Lepir u vezi sa učešćnjem njega i Vreće na sjednici Anketnog odbora u slučaj "Dragičević".

VSTS je u jednom od usvojenih zaključaka naveo da prema odredbama člana 99 Poslovnika Narodne skupštine Repoublike Srpske, njen Anketni odbor, kao ad hok tijelo ne može vršiti istražne ili druge sudske radnje.

Usvojen je i zaključak u kojem se navodi da shodno Zakonu o VSTS-u BiH, Zakonu o javnim tužilaštvima Republike Srpske i Zakonu o krivičnom postupku Republike Srpske, Anketni odbor nema ovlaštenja da procjenjuje i ocjenjuje postupke i provedene radnje tužilaštva ili tužilaca u istrazi i radnje dokazivanja – istražne radnje, koje su provela ovlaštena službena lica ili druga lica pod nadzorom tužioca.

Zaključeno je i da je glavni okružni javni tužilac ovlašten da samostalno procijeni kvantum i klavitet informacija o istrazi koje će iznijeti pred Anketni odbor on i tužioci tog tužilaštva, čije otkrivanje je u interesu javnosti a neće ugroziti povjerljivost, rezultate i interese istrage.

Narodna skupština Republike Srpske formirala je na 26. posebnoj sjednici 10. maja Anketni odbor s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

Ovaj odbor je obavezan da u roku od jednog mjeseca podnese Izvještaj o pribavljenim činjenicama sa prijedlogom mjera za njegovo sprovođenje.

U petak, 25. maja, izjave Anketnom odboru trebalo bi da daju ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač u 11.00 časova, tužilac Okružnog tužilaštva Dalibor Vrećo u 13.00 časova i glavni tužilac Okružnog tužilaštva Želimir Lepir u 15.00 časova.

Izjave su ranije dali direktor Policije Srpske Darko Ćulum, načelnik Uprave krim-policije MUP-a Srpske Siniša Kostrešević, direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan i načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Darko Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije